avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal si concediu pentru cresterea ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal si concediu pentru cresterea copilului pana la 1 an

Buna ziua si Hristos a Inviat!
am si eu o intrebare sunt insarcinata in 8 luni jumatate si nu mi-am luat concediu prenatal pana in acest moment cine ar trebui sa imi dea acest concediu si de cine este platit, cum se calculeaza?
Cand trebuie sa facem cererea pt concediu de crestere a copilului inainte de nastere sau dupa?
Cand se depune dosarul pt indemnizatia de concediu de crestere a copilului, la cate zile dupa nastere?
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:12, 19 Aprilie 2012
1. Concediul de maternitate este acel concediu care se acorda mamicii, conform OUG 158/2005 si consta in doua situatii:
a. concediul prenatal (adica inainte de nastere)
b. concediul postnatal (adica dupa nastere)
Impreuna, cele doua concedii (pre si post natal) nu pot depasi 126 de zile.Legea prevede doar o singura obligatie si anume: concediul postnatal (cel de dupa nastere) nu poate fi mai mic de 42 de zile. Asta inseamna ca fiecare mamica poate alege cum isi imparte acest concediu de maternitate. Fie isi ia jumate cu jumate, fie isi ia doar postnatal, toate cele 126 de zile.
Concediul de maternitate este acordat de medicul de familie, pentru luna în curs, pe baza unei scrisori de la medicul ginecolog.

2. In ceea ce priveste concediul pentru cresterea copilului, acesta are o durata de pana la un an, doi ani sau trei ani - in cazul copilului cu handicap, conform OUG 111/2010, care a intrat in vigoare de la 01.01.2011.
Asadar...
- pentru situatia de 12 luni, minimul indeminizatiei nu va fi sub 600 de lei dar nici mai mare de 3.400 de lei, chiar daca media din salarii ar totaliza mai mult decat 3.400 de lei calculate la cei 75%.
- pentru situatia de 24 de luni, minimul indeminizatiei nu va fi sub 600 de lei, dar nici mai mare de 1.200 de lei, chiar daca media din salarii ar totaliza mai mult de 1.200 de lei calculate la cei 75%.
- daca copilul s-a nascut cu handicap, concediul de crestere este de 3 ani, iar indemnizatia pe care o primesti nu este sub 600 de lei lunar minimul si nici mai mare de 3.400 de lei lunar maximul
- daca reveniti la munca mai devreme inainte de implinirea varstei de un an a copilului, beneficiati de un stimulent lunar de 500 de lei, pana la implinerea varstei de 2 ani a copilului sau 3 ani pentru copii cu handicap.

3. Potrivit OUG 111/2010 desfacerea contractului in cazul persoanelor care revin din CCC este interzisa pe o perioada cu pana la 6 luni de la momentul revenirii la munca.

4. Dosarul pentru indemnizatie crestere copil
[ link extern ] /

5. Art. 15 don OUG nr.111/2010:
(1) Drepturile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţă reprezentând indemnizaţii şi stimulent de inserţie se stabilesc după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate,
dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
b) începând cu data naşterii copilului, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile
lucrătoare de la acea dată, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii,
pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
c) începând cu data adopţiei, a instituirii tutelei, plasamentului sau încredinţării, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la data la care s-au aprobat ori, după caz, s-au instituit măsurile de protecţie a copilului;
d) de la data depunerii cererii, pentru toate celelalte situaţii, inclusiv pentru cazul în care cererea a fost depusă peste termenele prevăzute la lit. a)–c).
......

6. Cererile pentru acordarea drepturilor prevăzute de OUG nr.111/2010, reprezentând indemnizaţie sau stimulent de inserţie, şi documentele din care rezultă îndeplinirea condiţiilor legale de acordare a acestora se depun la primăria comunei, oraşului, municipiului, respectiv sectoarelor municipiului Bucureşti pe raza căreia solicitantul îşi are domiciliul sau reşedinţa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cresterea copilului bonefeliza bonefeliza Buna ziua! Eu sunt casnica, imi platesc asigurarile de pensie la Casa de Pensii. Sotul meu lucreaza de cativa ani la o firma. Urmeaza sa nasc cam pe 15 ... (vezi toată discuția)
Inceperea ccc-ului sciroco sciroco Va salut, sotia mea v-a naste in jurul datei de 01.09.2011 si as vrea sa stiu si eu ,incepand cu ce data pot intra in ccc. am inteles ca trebuie sa treaca ... (vezi toată discuția)
Oug 111/2010 buiavasi buiavasi buna ziua! as dori sa va intreb in cazul unei salariate care a nascut pe data de 11.06.2011 indemnizatia se acorda incepand cu data de 04.09.2011 dupa ... (vezi toată discuția)