avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 911 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Decizie provizorie de pensie, pensie provizorie, ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Decizie provizorie de pensie, pensie provizorie, decizie definitiva de respingere a cererii privind acordarea pensiei pentru limita de varsta

In luna iunie 2011 am depus un raport (cerere tip militar) pentru a iesi la pensie. S-a analizat raportul si incepind cu 01.07.2011 prin ordin pe inspectorat sunt trecut in rezerva cu drept de pensie pentru limita de virsta. Dupa multe telefoane la casa sectoriala de pensii a M.A.I. primesc o decizie de pensie provizorie cu impozite CAS retinut si implicit contravaloarea acesteia, contravaloare din care mai lipsea suma de pe o luna. Dupa demersuri am primit si aceasta diferenta. Din luna decembrie, nu am mai primit nimic. Am sunat zilnic de mai multe ori la casa sctoriala dar nu a mai raspuns nimeni pina pe 26-27 ianuarie 2012. In luna februarie 2012 m-am internat in spitalul militar cu hernie de disc si alte afectiuni ale coloanei. La indrumarea unui fost coleg am solicitat si intrarea in comisia medico- militara unde am fost clasat cu grad de invaliditate III si scoatere din evidenta.
Tot asteptind pensia, la sfirsitul lunii martie 2012 primesc decizie de respingere a cererii de pensionare pe motiv ca mai imi trebuia 1 an la virsta. Pina la primirea acestei respingeri am trimis catre casa sectoriala de pensii si clasarea medicala ca sa fie depusa la dosar.
Dupa primirea respingerii am fost sunat de catre un functionar ca suma ce am primit-o ca pensie provizorie imi va fi oprita si am sa ies la pensie pe cauze de invaliditate.
Intrebarea mea este : ce pot sa cer in instanta sau la ce institutie contravaloarea salariului pe lunile in care am fost ,, pensionar" fara pensie sau cum se numeste pozitia mea de la 01.07.2011 si pina am sa primesc decizia de pensionare pe caz de invaliditate?
Ma pot adresa instantei de contencios administrativ cu solicitarea de daune pecuniare si daune morale?
Personal consider ca mi s-a facut o nedreptate din partea institutiilor statului si am fost lasat fara niciun mijloc de subzistenta atita timp. Sunt decis sa solicit daune morale si pentru a nu se mai repeta aceste situatii care va spun din proprie experienta ca sunt groaznice si pentru a-mi ,,spala" tratamentul la care am fost supus de catre oameni incompetenti.
Va multumesc anticipat pentru sfaturile pe care sunt sigur ca am sa le primesc.


Cel mai recent răspuns: ildor64 , utilizator 22:58, 21 Aprilie 2012
Trebuia sa le faceti plangeri penale celor care emit decizii de pensie care nu exista in legislatie si care platesc pensii partiale. Am mai scris asta, insa dvs., cei care proveniti din sistemul militar, sunteti foarte rabdatori.

ildor64 a scris:
Intrebarea mea este : ce pot sa cer in instanta sau la ce institutie contravaloarea salariului pe lunile in care am fost ,, pensionar" fara pensie sau cum se numeste pozitia mea de la 01.07.2011 si pina am sa primesc decizia de pensionare pe caz de invaliditate?

Trebuia sa contestati decizia provizorie (?!) de pensie. Acum nu mai sunteti in termen sa formulati contestatie. Puteti, daca este cazul, sa contestati decizia de respingere a acordarii drepturilor de pensie. Contestatia se formuleaza in 30 de zile de la comunicarea deciziei si va fi solutionata de comisia de contestatii din cadrul MAI.

Veti primi, impreuna cu decizia de pensie de invaliditate, o decizie de debit prin care se recupereaza sumele platite cu titlu de pensie. Banuiesc ca le veti primi impreuna, pentru ca nu are sens ca cei de la pensii sa emita decizia de debit inainte de a emite decizia de pensie de invaliditate. Trebuie sa sa aiba pe ce sa faca poprire. Puteti contesta ambele decizii in acelasi termen, de 30 de zile de la comunicare.

De asemenea, puteti sa va adresati direct tribunalului, sectia de asigurari sociale, in temeiul art. 153, lit. g) din Legea nr. 263/2010. In cadrul acestui litigiu puteti solicita daune si nu contestati o decizie de pensie.


ildor64 a scris:
Ma pot adresa instantei de contencios administrativ cu solicitarea de daune pecuniare si daune morale?

Nu. Drepturile de pensie sunt drepturi de asigurari sociale. Instanta competenta este tribunalul, sectia de asigurari sociale (aceste sectii se numesc diferit, de la tribunal la tribunal). Asa cum am scris mai sus, puteti solicita daune in cadrul acelui litigiu.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Va multumesc pentru raspunsul dat.
Am sa merg exact unde am fost indrumat de catre dumneavoastra si am sa depun actiunea.
Am sa caut pe internet modul cum se redacteaza o actiune si imediat am sa actionez.
Cu stima.
D Iliescu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contestatie impotriva deciziei de pensie de invaliditate misu73 misu73 Am rugamintea sa ma ajute cineva,daca se poate !?! Am varsta de 38 ani,am lucrat 15 ani,o luna si 23 zile in Politie(cu un stagiu total de cotizare realizat ... (vezi toată discuția)
Neoplasm mamar, motiv pensionare medicala? cyan cyan 1. o persoana in varsta de 44 ani si cu o vechime in munca de 25 ani avand neoplasm mamar operat (mastectomie) se poate pensiona medical? 2. care sunt pasii ... (vezi toată discuția)
Decizie provizorie de pensie, neacordare cuantum integral pensie - casa de pensii sectoriala tinaa tinaa buna seara . sotul meu s-a pensionat din iulie 2011 pe caz de boala de la isu , pompier. de la acea data pana in prezent a primit in 14 octombrie 2011 900 ... (vezi toată discuția)