Asa cum doriti, desi ati facut o pledoarie pentru modul in care va intelegeti intre dv., am sa va raspund cu un pasaj din lege peste care ati trecut, oprindu-va cu jubilatie asupra sintagmei ".
In acest scop, proprietarii se pot asocia in asociatii de proprietari cu personalitate juridica." din art.2.
Dar iata ce se spune mai departe:
Art. 4. - (1) Asociatia de proprietari are drept scop administrarea si gestionarea proprietatii comune care, pe langa drepturi, impune obligatii pentru toti proprietarii.
(2) Consecintele neluarii masurilor de organizare si functionare cu privire la administrarea si gestiunea proprietatii comune sunt in raspunderea juridica a tuturor proprietarilor sau a reprezentantilor acestora, dupa caz.
Este un text de lege, o "teorie" in sensul ca nimeni nu a venit sa traga la raspundere pe vreun proprietar ca nu s-a asociat. Asta este adevarat!
Problema devine spinoasa si practica de-abia cand
nu-se-stie-de-unde-si-cum apare nevoia de a intra in relatie cu un tert cu care ar trebui sa faceti un contract sau sa va judecati cu el pentru ca, sa zicem, isi parcheaza un scuter in holul blocului si nu vrea pentru nimic in lume sa iasa de-acolo....sau alte feluri de situatii.
Ca persoana fizica, fiecare proprietar se reprezinta pe sine si nu poate reprezenta o comunitate pentru binele comunitatii.
In acest moment, tot teoretic, intervine necesitatea de a avea
un reprezentant legal mandatat care sa-i reprezinte legal pe toti proprietarii.
Dv. procedati conform zicalei "De ce sa ma leg la cap, daca nu ma doare?" Corect, dar asociatia de proprietari nu e "legatul la cap", ci legatura pe care trebuie sa o aveti la indemana atunci cand va va durea capul. Vreau sa cred ca ati inteles ce-am vrut sa spun.
Ceva ma nedumereste totusi. Spuneti la un moment dat ca
poate cand se va termina cu totul imobilul si vom fi mai multi va insemna altceva, acum ne e f bine asa.
Ce vra sa zica chestiunea? Sunteti de curand mutati intr-un imobil nou si veti fi mai multi?
Daca da, atunci n-ar trebui sa va mai puneti intrebarea daca trebuie sau nu. Pentru ca mai devreme sau mai tarziu veti constata ca buna intelegere a fost doar o "felie de pepene rece pe timp de caldura torida, care bucata s-a terminat. :)
Daca am interpretat gresit, ma scuzati, raman in ceata!