avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pasi de urmat in vederea evacuarii unui chirias rau ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pasi de urmat in vederea evacuarii unui chirias rau platnic.

Buna ziua. Anul trecut am dat imprumut unei doamne suma de 32000e, am facut un contract de imprumut cu garantie ipotecara, garantia fiind o garsoniera. Doamna nu a reusit sa plateasca integral imprumutul (a platit doar 6000e).Pentru restul de 26000e sa facut un contract de dare in plata, eu devenind proprietar. Fiindu-mi mila sa o execut am facut un contract notarial de inchiriere intre mine si doamna, dansa devenind chiriasa mea. Contractul este pe o perioada de 10 ani, cu conditia ca dansa sa nu ramana in urma cu plata utilitatilor si a chiriei pe o perioada mai mare de 3 luni. Ce trebuie sa fac pentru a imi incasa chiria restanta sau a o evacua in conditiile in care doamna are deja 3 lunii de chirie neplatita? Am gresit facand un contract de dare in plata in locul unuia de vanzare cumparare? Pe langa contractul de inchiriere notarial am facut si unul la circa financiara pe un an de zile, deci eu imi platesc obligatiile la stat.
Ultima modificare: Vineri, 20 Aprilie 2012
biliargiul, utilizator
Cel mai recent răspuns: biliargiul , utilizator 07:06, 21 Aprilie 2012
1. Un principiu în capitalism spune: „business is business, and people is people”, adicã, nu amesteci afacerile cu inima (citez: fiindu-mi mila).
2. Notificaţi scris chiriaşa sã achite debitul datorat în termen cinci zile de la data primirii notificãrii, în caz contrar, veţi rezilia contractul de închiriere, veţi solicita evacuarea acesteia, îi veţi solicita plata chiriei restante+penalitãţi
3. In baza Contractului de închiriere, acţionaţi chiriaşa în instanţã, solicitaţi plata chiriei restante, eventualitatea penalitãţilor de întârziere, plata utilitãţilor (curent, gunoi, apã), plata penalitãţilor la utilitãţi, plata dobândei legale, cheltuieli de judecatã + evacuare
In primul rand MULTUMESC pt. raspuns. In al doilea rand... v-as fi recunoscator daca mi-ati explica cum sa fac din punct de vedere legal aceasta notificare...step by step daca se poate. Cat credeti ca ar dura actiunea in instanta? Care credeti ca sunt sansele mele de reusita? Credeti ca am gresit acceptand un contract de dare in plata in locul unuia de vanzare/cumparare?...,Sunt proprietar pe deplin cu un astfel de contract? Ma sfatuiti sa apelez la un mediator in prim caz? Sau sa actionez in instanta din prima? In incheiere va multumesc din nou si astept raspuns.
Având în vedere sobrietatea site-ului pe care aţi ales sã puneţi întrebarea, ma voi limita în a vã indica succint paşii pe care aţi putea sã îi urmaţi (fireşte, pot exista şi alte pãreri).
Pas 1 – Notificare (somaţie) fãrã executor judecãtoresc, prin care îi anunţaţi chiriaşului debitul existent, precum şi suma, termenul şi modalitatea de platã a acestuia. Totodatã, îi aduceţi la cunoştinţã şi intenţia dumneavoastrã de a rezilia contractul de închiriere, şi sã procedaţi la evacuare. Notificarea (somaţia) o veţi expedia recomandatã cu confirmare de primire.Dupã primirea confirmãrii de primire, semnatã de debitoare, aşteptaţi 6-7 zile;
Pas 2 – Chiriaşa achitã debitul.
Pas 2.1 – Debitul odatã achitat, dumneavoastrã, puteţi alege între a evacua debitoarea sau nu.
Pas 2.2.- Alegeţi evacuarea: Acţiune de evacuare pe dreptul comun, duratã estimatã, maxim 3-4 luni fãrã complicaţii, sau maxim 1 an – 1,5 ani cu complicaţii
Pas 2.3. – Nu alegeţi evacuarea, vã mulţumiţi cu debitul „achitat la zi”, continuaţi colaborarea – toatã lumea este fericitã.
Pas 3 – Chiriaşa nu achitã debitul
Pas 3.1. – Acţiune civilã pe dreptul comun
În ceea ce priveşte dilemele dumneavoastrã cu privire la modul în care aţi procedat cu încheierea „unui contract de dare în platã (...)” nu sunt în mãsurã sã vã apreciez acţiunile.
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Evacuare chirias rau platnic Get0dac Get0dac Buna ziua. Sunt in urmatoarea situatie: Acum trei ani am acordat un imprumut cu garantie imobiliara (o garsoniera), unei cunostinte. Din imprumutul initial ... (vezi toată discuția)
Chiriasul meu nu mai plateste nimic. cum scap de el? corinana corinana Indraznesc sa va prezint si cazul meu. Eu am o garsoniera inchiriata, am contract inregistrat la FISC, cu suma reala, sunt cu totul in regula. Problema e ca, ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract de inchiriere bf03 bf03 Sunt proprietarul unui imobil pe care am dat in chirie unei firme care are in prezent si sediul social pe adresa respectiva. De 4 luni nu si-a achitat ... (vezi toată discuția)