avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Se pot vinde sau nu parti din proprietatea comuna?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Se pot vinde sau nu parti din proprietatea comuna?

Numai cu acordul tuturor proprietarilor.

Iata ce ne spune
Legea nr. 60/ 2012 privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 79/2011 pentru reglementarea unor masuri necesare intrarii in vigoare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 255, din 17 aprilie 2012.


Art. VII. - Articolul 658 din Legea nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 505 din 15 iulie 2011, se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Incetarea destinatiei folosintei comune

Art. 658. -
(1) Incetarea destinatiei de folosinta comuna pentru partile comune din cladirile cu mai multe etaje sau apartamente se poate hotari cu acordul tuturor coproprietarilor
(2) In cazul incetarii destinatiei de folosinta comuna in conditiile alin. (1), devin aplicabile dispozitiile privitoare la coproprietatea obisnuita
(3) Imobilul, respectiv partea din imobil care rezulta din incetarea destinatiei folosintei comune se inscrie in mod corespunzator in cartea funciara pe baza documentatiei cadastrale intocmite in acest scop.”


Mi se pare un lucru normal sa poti cumpara o parte comuna daca ceilalti proprietari sant de acord , aceasta lege trebuia sa apara la inceputul democratiei in Romania .:-/
D-l BEN46
Daca o asoc are 6 scari si se doreste vanzarea unui birou de la o scara este nevoie de acordul tuturor propr blocului sau numai al scari respective ?
Ultima modificare: Duminică, 22 Aprilie 2012
sanda64, utilizator
Daca acel birou se afla pe spatiul comun (respectiv uscatorie , sub casa scarilor sau un capat de hol ) este nevoie de acordul tuturor proprietarilor respectiv cei de pe cele sase scari .

Art. 14. - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Proprietatea comuna de pe fiecare scara este bine delimitata si nu poate un proprietar de la sc.1 sa hotarasca ceva prin vot pentru o lucrare sau o inchiriere sau o vanzare de la scara 3.
Si ca exemplu edificator l-as da pe acela clasic cu reparatia liftului.
Fiecare scara are liftul sau pentru a carui reparatie hotarasc numai proprietarii de la scara respectiva, nu toata asociatia.
Banii de reparatie se iau numai din fondul de reparatii al scarii respective.

Deci cheltuielile, ca si beneficiile sunt ale proprietarilor din scara respectiva deoarece proprietatea-comuna este bine delimitata.
La urma-urmei din acest motiv o scara se poate si desprinde din asociatia pe intreg condominiul, creandu-si propriea asociatie - pentru ca are proprietatea comuna bine delimitata.
In privinta reparatiilor sant de acord ca fiecare scara sa suporte reparatiile .
Sa nu uitam un lucru cand a luat fiinta Asociatia de proprietari nu s-a facut pe scari ci pe intreg condominuim iar partea comuna indiviza s-a raportat la intreg blocul si nu la scara cel putin asa reese si din HG. 1588/2007 ;

3) Cota-parte indiviză de proprietate reprezintă raportul procentual dintre suprafaţa utilă a apartamentului sau spaţiului cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă şi suma suprafeţelor utile ale tuturor apartamentelor şi spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă din condominium.

Deci cheltuielile, ca si beneficiile sunt ale proprietarilor din scara respectiva deoarece proprietatea-comuna este bine delimitata.

Daca se monteaza o antena de telefonie pe un bloc cu 3 scari , vreti sa spuneti ca numai o scara beneficiaza de beneficii ?
Ultima modificare: Marți, 24 Aprilie 2012
BEN46, utilizator

Alte discuții în legătură

Scara nu are asociatie de locatari se poate vinde uscatoria ? spiridus spiridus Buna seara, Un bloc cu doua scari, prima NU ESTE CONSTITUITA IN ASOCIATIE DE PROPRIETARI , nu exista nici administrator, a doua scara cred ca au ... (vezi toată discuția)
Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea ... Juan04 Juan04 Buna seara,spuneti-mi va rog ce trebuie facut pentru cumpararea uscatorului blocului.Trebuie semnaturile tuturor locatarilor sau 50+1?multumesc (vezi toată discuția)
Se poate vinde o uscatorie de bloc la parter chiar daca nu sunt de acord tori ? spiridus spiridus Buna ziua tuturor oamenilor de suflet care raspund celor in nevoi.... Am si eu o mare nedumerire si va rog din suflet sa-mi ascultati povestea si sa-mi ... (vezi toată discuția)