avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 995 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietate primarie sau nu
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietate primarie sau nu

Subiectu leste un teren al carui proprietar a decedat de peste 30 de ani.
La data decesului lui Popescu , acesta a fost inmormantat de catre primarie nu a avut niciun fel de mostenitori . .Popescu avea o casa cu 3 camere care a fost inchiriata ulterior , unor persoane in baza unui contract de chirie contra unei sume.Culmea ca si astazi cind nu mai locuieste nimeni si casa cazut in rolul fiscal figureaza tot Popescu decedatul.Nu exista certificat de mostenire vacanta. Problema se pune in felul urmator:
1- In ce baza a inchiriat primaria atunci ?
2- Ce fel de proprietate ar fi daca apartine statului ca nu are niciun stapin, publica sau privata?
Cel mai recent răspuns: leusan , utilizator 20:57, 20 Aprilie 2012
Statul dobandeste bunurile de la data deschiderii succesiunii (data decesului). Certificatul de vacanta succesorala nu este titlu de proprietate, el doar constata dreptul statului.

Cred ca bunurile astfel dobandite fac parte din patrimoniul privat. Nu vad de ce ar intra in patrimoniul public. De altfel, exista si jurisprudenta in acest sens:

Actul încheiat sub semnatura privata nu a transmis dreptul de proprietate, nefiind încheiat în forma autentica ceruta pentru înstrainari sub sanctiunea nulitatii absolute, însa este un antecontract, care a nascut obligatia de a face în sarcina ambelor parti: de a autentifica actul.
PP a decedat însa la 9.01.1996, având ultimul domiciliu în Iasi, fara a avea mostenitori. Aceasta împrejurare rezulta din depozitiile martorilor audiati. Potrivit art.680 Cod civil, bunurile defunctilor fara mostenitori trec în proprietatea statului.
Statul prin urmare a preluat obligatia de a face, de a încheia contractul de vânzare cumparare cu privire la imobil.
Pentru aceste motive, în baza art. 680 Cod Civil, instanta va constata calitatea de succesiune vacanta a mostenirii lui PP si pe cale de consecinta calitatea de succesor a pârâtului.
În baza art. 1075 Cod civil, instanta va pronunta o hotarâre care va tine loc de act de vânzare cumparare cu privire la imobil.


Daca bunul ar fi intrat in patrimoniul public, instanta nu ar fi fost indreptatita sa dispuna vanzarea (respectiv, sa pronunte o astfel de hotarare)
Conform art 553 Cod civil mostenirile vacante , constatate prin certificat de vacanta succesorala, intra in domeniul privat al unitatii administrativ teritoriale fara inscriere in cartea funciara.
Da dar vorbim de odata anterioara anului 1989 can de fapt se presupune ca bunurile apartineau statului adica,,proprietatii socialiste".Si nu se gaseste niciunde o hotarare care sa ateste faptul ca a trecut in proprietatea privata a statului

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenirea vacanta Rapeanu  Mihaela Gianina Rapeanu Mihaela Gianina Care este procedura privind destinatia bunurilor si veniturilor beneficiarilor, dupa decesul beneficiarilor a caror rude nu sunt cunoscute, in vederea ... (vezi toată discuția)
Luarea in administrare a unui teren de catre primarie AdrianSerban1988 AdrianSerban1988 Buna ziua, Un teren pe care nu exista acte de proprietate, este al nimanui. Primaria pe raza careia se afla terenul intentioneaza sa al ia in administrare. ... (vezi toată discuția)
Proprietar decedat vicar vicar Buna ziua Avem in bloc un proprietar care de 4-5 luni a decedat. Locuinta este sigilata de catre politie de la momentul decesului proprietarului. Problema ... (vezi toată discuția)