avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Masa partajabila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Masa partajabila

Sunt separata de sotul meu, adica avem domicilii separate din cauza violentei sale.Casa in care am locuit impreuna era construita inainte de casatorie, imbunatatiri prea mari nu au existat pentru ca el nu a lucrat o perioada de opt ani, timp in care eu a trebuit sa-l intretin pe el si minorul rezultat din casatorie.Exista cateva bunuri obtinute in timpul casatoriei , inclusiv o masina pe care a vandut-o singur .
In cartea funciara sunt trecuta si eu, de la inceputul casatoriei, adica de 16 ani.
Inca nu am divortat, dar in urma separarii am cerut in instanta stabilirea domiciliului copilului si am o hotarare judecatoreasca de incredintare spre crestere si educare.
Anul acesta, in urma implinirii varstei de 14 ani a copilului si a necesitatii de a avea o carte de identitate am fost de acord ca acesta sa isi stabileasca domiciliul la sot, desi locuieste in continuare cu mine si sotul imi plateste pensie de intretinere.
Din discutiile de pe forum, am observat ca in cazul unui partaj, casa nu ar intra in masa partajabila.Este adevarat,nu as castiga nimic din casa?
Dar in cazul decesului sotului, ce oportunitati as avea , ce sanse , ce cota as avea la masa succesorala ?Mentionez ca sotul ar avea inca doi mostenitori, minorul rezultat din casatoria noastra si un alt copil, major, dar caruia inca ii plateste pensie de intretinere, rezultat dintr-o alta casatorie a sa.
Cel mai recent răspuns: gabriela68ful , utilizator 09:38, 20 Aprilie 2012
In caz de divort se impart bunurile dobandite in timpul casatoriei
In caz de deces se mostenesc bunurile defunctului. In cazul dumneavoastra mostenirea ramane copiilor indiferent daca sunt din casatorie sau din afara casatoriei. Daca dumneavoastra suntei divortata la data decesului nu aveti nici un fel de drept de mostenire . Daca sunteti casatorita la data decesului, dumneavoastra va revine 1/4 din mostenire, iar copiilor 3/ 4, cota ce se imparte in mod egal intre ei.
Inteleg ca imobilul este bun propriu al sotului, dobandit inainte de casatorie. Nu puteti dobandi o cota parte in urma partajului.

Daca decesul ar surveni inainte de divort, ati mosteni cota de 1/4 din imobil (de fapt, din intreaga avere a sotului - din bunurile sale proprii si din cota de bunuri comune care va intra in masa succesorala). Asta daca nu cumva ar lasa un testament, caz in care ati putea cere doar rezerva succesorala.

Daca decesul va surveni dupa divort, nu veti mai mosteni nimic, nemaiavand calitatea de sotie la data decesului.
Multumesc mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune;pensie alimentara ContSters7705 ContSters7705 -Care sunt drepturile succesorale ale copiilor (in cazul unui imobil) in situatia in care parintele natural a decedat ? Sotul ramas in viata, a avut un mariaj ... (vezi toată discuția)
Testament, donatie?? ContSters93711 ContSters93711 Buna ziua, V-as ruga sa-mi spuneti care este solutia cea mai potrivita in urmatorul caz: eu si sotul meu avem copii din casatoriile anterioare. Fiecare la ... (vezi toată discuția)
Situatie ipotetica mamalui Stefan mamalui Stefan Buna ziua tuturor, Fiind o mamica responsabila(si nu chiar foarte tanara...),as dori sa stiu ce-l va astepta pe copilul meu in viitor in situatia decesului ... (vezi toată discuția)