avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... testament sau donatie?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

testament sau donatie?

Prietena mea a ramas unic proprietar al unei garsoniere dupa moartea sotului ei. Are doi copii care au renuntat la drepturile lor in urma succesiunii. Deoarece numai unul din copii a paticipat cu bani si la ingrijirea sotului, iar acum o intretine efectiv (ea avand o pensie foarte mica), dorinta ei ar fi sa-i lase acestui copil garsoniera. Prin ce act ar putea (daca e posibil) sa faca acest lucru? Va multumesc anticipat pentru amabilitatea de a ne oferi o solutie perfecta.
Cel mai recent răspuns: michaela_t , utilizator 20:20, 23 Aprilie 2012
Printr-un contract de intretinere ar fi posibil.De altfel, inteleg ca acest fiu isi si intretine mama.Contractul de intretinere presupune ca in schimbul intretinerii mamei, fiul va primi imobilul in proprietate, dupa decesul mamei.
Cred ca fiul va primi imobilul in proprietate odata cu incheierea contractului de intretinere, nu dupa decesul mamei.
In proprietate deplina , fiindca daca fiul nu-si indeplineste obligatia asumata , creditoarea intretinerii ar putea solicita desfiintarea actului si repunerea in situatia anterioara .
Totusi, cred ati inteles ce am vrut sa spun.
Problema ei este prin ce act poate sa-i lase unui fiu, nu amandurora, garsoniera. Deci ce act poate face pentru a nu putea fi atacat de celalalt fiu?
Contractul de intretinere este actul potrivit si care nu ar putea fi atacat cu succes, cata vreme debitorul intretinerii si-a indeplinit obligatiile asumate, si , in consecinta, creditoarea intretinerii nu a cerut rezilierea .
Spre deosebire de acest contract, atat donatia cat si testamentul , sunt acte care pot fi atacate de catre mostenitorii rezervatari, pe considerentul incalcarii rezervei lor succesorale.

Alte discuții în legătură

Buna ziua, am o garsoniera pe care vreau sa o trec pe numele ... InaNN InaNN Buna ziua, Am o garsoniera pe care vreau sa o trec pe numele mamei mele, sa nu ramana pe drumuri in cazul mortii mele (mostenitori ar fi fiul meu minor si ... (vezi toată discuția)
Testamentul poate fi atacat? Cotei Cotei Socrul meu a decedat in 2015,acum soacra mea vrea sa ne lase un testament prin care daca dupa moartea ei sa mostenim noi parte .sotul meu mai are patru frati ... (vezi toată discuția)
Divort-partaj saiadi saiadi sunt in divort avem impreuna un fiu de 20 ani,vreau sa stiu daca putem semna un act prin care sa lasam apartamentul fiului nostru,si numai lui.eu mai am un ... (vezi toată discuția)