Am o garsoniera pe care vreau sa o trec pe numele mamei mele, sa nu ramana pe drumuri in cazul mortii mele (mostenitori ar fi fiul meu minor si sotul meu).
1. Garsoniera este achizitionata cu credit ipotecar inainte de casatorie. Dupa plata ultimei rate, garsoniera va fi considerata bun comun sau ca unu dobandit inaintea casatoriei?
2. Ce forme legale am la dispozitie, astfel incat sa nu fie ulterior contestate de mostenitori? Din pacate, contractul de vanzare cumparare nu este o posibil pentru ca nu avem suma aferenta garsonierei.
Mulțumesc pentru răspunsuri. Deci, dupa ridicarea ipotecii, garsoniera va fi bun comun dobandit in timpul casatoriei?
Un act de donatie impreuna cu o hartie prin care sotul semneaza ca nu are nicio pretentie nu este valid? Copilul minor ar putea ataca formele inainte de majorat?
Garsoniera nu este si nu va fi bun comun, ci bunul dvs propriu. Sotul in schimb poate pretinde un drept de creanta asupra a jumatate din valoarea ratelor platite in timpul casatoriei.
Conform Codului Civil, orice intelegere cu privire la o mostenire viitoare este nula. Deci orice act de acceptare/renuntare la mostenire sau o parte din mostenire inainte de deschiederea mostenirii (deci inaintea decesului dvs) este nul.
Garsoniera este singura dvs proprietate?
Sotul si copilul sunt mostenitori rezervatari, iar asta insemna ca ei vor mosteni cel putin jumatate din cat li s-ar fi cuvenit fara aceasta libertate a dvs. Dar asta raportat la intreg patrimoniul dvs.
Prin urmare, daca mai aveti alte proprietati (sau cote-parti din alte proprietati) iar gasoniera valoreaza maxim jumatate din intregul dvs patrimoniu o puteti dona iar donatia, chiar daca va fi atacata, nu va putea fi redusa pentru incalcarea rezervei succesorale.
Daca nu mai aveti alte bunuri sau cote-parti din bunuri si acea garsoniera e singura dvs proprietate, in situatia dvs eu as dona mamei dvs dreptul de uzufruct viager, fara dreptul de proprietate. Aceasta sarcina se va nota in cartea funciara.
In felul acesta, dupa moartea dvs proprietari vor fi copilul si sotul, insa mama dvs va avea dreptul sa locuiasca acolo tot restul vietii. Cum nu ati donat dreptul de proprietate, e mai greu sa se faca dovada si sa se dovedeasca incalcarea rezervei succesorale care este oricum jumatate din cat li s-ar fi cuvenit in cazul altor libertati. Adica vor trebui sa dovedeasca ca nuda proprietate valoreaza mai putin de jumatate din cat ar valora intreaga proprietate, ceea ce nu e cazul.
Vă mulțumesc mult pentru răspunsul detaliat! Acum înțeleg mai bine cum stau lucrurile.
Garsoniera este singura mea proprietate exclusivă, mai dețin o proprietate împreună cu soțul meu.
Donatia e sigura?
anonimiu
Buna ziua! Sunt casatorit de 2 ani.Am o casa cumparata inainte de casatorie pe numele meu si un apartament tot pe numele meu cumparat in timpul casatoriei bun ... (vezi toată discuția)
Testament
nutelanebunatica
pot sa las prin testament jumatate din apartamentul in care locuiesc acum cu sotul meu copilului care are 15 ani si sa nu fie atacat de nimeni dupa decesul meu (vezi toată discuția)