avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Donatii catre ONG
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Donatii catre ONG

Un membru ONG avand ca obiect de activitate promovarea artei,poate in cazul unor cheltuieli justificate,sa-si doneze propriile creatii,cu titlu gratuit,pentru a sustine ONG-ul? Poate sa o faca repetitiv,sau numai la inceputul activitatii?
Cel mai recent răspuns: doichitahorescu , utilizator 20:16, 24 Aprilie 2012
Operatiunea de vanzarea a unor bunuri este o activitate de natura economica ....
Este interesanta problematica.
Nu prea imi dau seama daca chiar ar fi o activitate de natura economica din moment ce in urma unei donatii se vinde ceea ce s-a donat...
Mergeti sa intrebati la administratia financiara si va sa dea un text de lege aplicabil pentru acest caz.
Venitul se obtine totusi in urma unei donatii si mie imi pare a se impozita insasi donatia care...nu prea ar trebui sa se impoziteze...
Este adevarat ca ONG-ul realizeaza un venit insa...totusi acesta provine din donatie...
Cred ca sunteti un artist bun...:)
Nu am un raspuns clar de la sectia fiscala referitor la vanzarea care se face in scopul activitatii fundatiei. De la inceput mi s-a parut putin ciudat ca artistii sa-si doneze lucrarile unei fundatii care sa ii promoveze, dar altfel cum sa-si duca traiul? Un targ de arta in strainatate costa, de la cel mai mic pret (cativa mp} de la 2000 pana la 5-10.000 Euro. Pe cont propriu, fara sponsorizari nu se poate. Asa ma gandeam, ca daca donez niste lucrari ONG ului din care fac parte, acesta ma va sponsoriza intr-un fel. Cum Suna?
Exista aceasta posibilitate insa nu recomand ca donatia sa fie conditionata promovarea dvs.
deoarece aceasta ar insemna sa nu mai fie un contract de donatie.
Ma refer la problematica incheierii unui contract scris.

Presupun ca donati o lucrare si dupa un timp mai donati o lucrare si tot asa.
Asociatia are oricum interesul sa va sustina deoarece ii faceti donatii si exista o interconditionare faptica insa incheierea unui contract scris poate duce la concluzia ca nu ar fi vorba de o donatie sub aspect juridic.
Desigur ca actul de donatie nu emite nici o conditie de ceea ce fundatia va face cu lucrarea de autor. Donatia este in scopul sustineri findatiei. Asa s-a si incheiat prima tranzactie de acceptare a donatiei de catre fundatie. Eu ca autor, insa, pot vreodata sa fiu atacat de catre legea fiscala de a fi creat ceva doar in scopul donarii si sustinerii unei fundatii? Asta ma framanta.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
george-neagu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract comodat ong kikitam kikitam exista posibilitatea ca un ong sa incheie cu un srl un contract de comodat , in care ong sa fie cel care pune la dispozitie bunuri ? (vezi toată discuția)
Activitate economica ong mariuss15 mariuss15 Buna ziua! Conform OG nr.26/2000, art. 48 un ONG poate avea activitate economica directa. As vrea sa stiu daca fundatia primeste donatii produse alimentare ... (vezi toată discuția)
Fundatie ong asociatie aliorneicev aliorneicev este legal sa infiintezi o asociatie/fundatie/ong pentru obtinerea de venituri in urma activitatii de predare cursuri instrumente muzicale?in legatura cu ... (vezi toată discuția)