avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1810 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Fundatie ong asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Fundatie ong asociatie

este legal sa infiintezi o asociatie/fundatie/ong pentru obtinerea de venituri in urma activitatii de predare cursuri instrumente muzicale?in legatura cu impozitele, c.a.s. sau alte contributii la stat ce scutiri ar putea fi? Multumesc!
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 00:58, 10 Aprilie 2016
Da. Puteti sa infiintati o asociatie, iar cursurile organizate pe asociatie catre diferite persoane interesate vor fi considerate activitati economice pentru aceasta. Puteti sa angajati pe asociatie cu contract de munca pe perioada determinata si cu norma redusa persoane cu pregatire in domeniu/profesori care sa predea aceste cursuri.
Cursantii vor plati taxa de inscriere la curs care constituie venit din activitatea economica pentru asociatie. Si toate cheltuielile aferente organizarii si sustinerii acestor cursuri sunt cheltuieli din activitatea economica. Legat de impozitare, nu sunt reduceri sau scutiri.
Dar trebuie sa aveti in vedere ca acel castig care va rezulta, va ramane in asociatie. Nu e ca la o firma in care se pot scoate dividende la sfarsit de an din profit.
Daca obtinerea de venituri din predare de cursuri este scopul infiintarii ONG-ului, este ilegal, pentru ca prin definitie un ONG are un scop nelucrativ, nu obtinerea de venit. Poate face si activitati economice, ex. cursuri contra-cost, dar cu caracter accesoriu, nu ca activitate unica sau principala! Deci ar trebui ca scopul sa fie de genul promovarea muzicii, si sa faca si cursuri gratuite finantate din sponsorizari, donatii, granturi etc. si sa se faca si voluntariat in cadrul ONG-ului, si doar secundar sa fie si cursuri / cursanti contra cost. Alminteri se incalca legea. O fac multi, dar doar pentru ca autoritatile au cam ignorat pana acum aceasta practica ilegala dar larg raspandita. Exceptie ar fi unitatile de invatamant private, unde legea speciala le forteaza sa ia forma juridicca de ONG desi fac practic exclusiv activitati economice (servicii contra cost)si intentia fondatorilor este in cele mai multe cazuri una lucrative, de investitie, nu una idealista....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitati economice pe ong CiobanuEma CiobanuEma Buna ziua! Am infiintat de cateva luni un ONG, mai exact o Asociatie, si as vrea sa stiu daca pot sa deschid un magazin cu haine SH , trimise de un sponsor din ... (vezi toată discuția)
Ong-club de dans sportiv S_D S_D Buna ziua. As dori sa ma lamuriti intr-o privinta. Activitatea pe care o descriu mai jos este non-profit sau se incadreaza obligatoriu la activitate ... (vezi toată discuția)
Infiintare club sportiv sau asociatie transtravel_as transtravel_as buna ziua , in contextul afirmatiei din ,, GHID INFORMATIV DE ÎNFIINŢARE A STRUCTURILOR SPORTIVE ,, conform careia ,,Cluburile sportive pot ... (vezi toată discuția)