In opinia mea aceasta activitate economica nu puteti sa o subscrieti (sa fie aditionala) scopului nonprofit al organizatiei si in consecinta nu ar exista posibilitatea sa o derulati prin ONG, Totusi va inreb de ce ati considerat oportun infiintarea unui ONG. Impozitarea ar putea fi mai apasatoare decat in cazul unei microintrepinderi.
Scutire de TVA nu cred ca puteti obtine, eventual nu veti fi platitor de TVA pana la un anumit plafon, dupa care veti deveni. Trebuie sa va puneti problema si a achizitionarii unei case de marcat pentru ca vindeti bunuri catre populatie.
Nu stiu de ce v-a mai dat un al doilea cod de inregistrare fiscala. Si eu am avut acest lucru la un ONG cu care am lucrat si dupa cativa ani si-au dat seama ca nu a fost corect si l-au retras.
Ce scop si obiective statutare are ONG-ul, ca activitata de comercializare de haine second hand primite din Elvetia ca sponsorizare sa poate fi considerata accesorie si IN STRANSA LEGATURA CU SCOPUL ONG-ului? Ca aceasta este conditia legala ca sa puteti desfasura activitati economice directe. Altfel trebuie ca ONG-ul sa isi infiinteze un SRL si prin acela sa desfasoare activitatea comerciala si dividentele sa le premeasca si sa isi finanteze cu ele activitatea nonprofit, insa SRL-ul nu poate primi sponsorizari... Cat despre taxe vamale si TVA, nu vad ce va face sa considerati ca ati putea avea avantaje pentru o activitate economica?
Buna ! Chiar daca au trecut 3 ani de cand am deschis subiectul despre activitatea economica pe un ONG, pentru mine inca este de actualitate, in sensul ca nimeni nu m-a lamurit ce legi sunt pro sau contra a ceea ce ati scris fiecare. Avem trecut pe statut ca putem desfasura activitati economice, iar sponsorii nostri din Elvetia, sunt de acord sa vindem haine din cele trimise de ei, pentru a obtine bani pt activitatile ONG-ului, adica - cumparare de alimente, ajutor financiar direct pt cazuri speciale- reconstructii dupa calamitati naturale, incendii, etc. Aceste lucruri nu se pot face de pe un SRL, sau nu la modul cum functioneaza un ONG, asa ca de aceea am ales ONG-ul. Stiu un ONG din Iasi care a vandut din 1992 si pana mai acum vreo 2 ani, haine SH in vreo 4-5 magazine si nu au fost probleme. Un alt ONG vinde mobila, tot pt obtinerea de bani pt activitatile lor. Si astea sunt doar 2 cazuri dintre cele care sunt in Ro. In concluzie, daca stie cineva legi clare sau articole din legi care pot reglementa acest fel de activitate economica, care se practica in Romania de catre multe ONG-uri, astept sa-mi scrieti aici care sunt acelea. Va multumesc !
As vrea sa mai stiu daca un SRL infiintat pe ONG, poate rezolva problema, adica daca pot vinde oficial si legal hainele astea primite ca donatii. Asta tot in sprijinul ONG-ului, adica pt a sustine activitatea pe care o desfasuram.
Vi s-a indicat deja clar prevederea legala pt desfasurarea de activitati economice directe - ele trebuie sa aiba caracter accesoriu si sa fie in stransa legatura cu scopul principal al ONG-ului. De exemplu daca e un ONG care promoveaza limba si cultura chineza poti face cursuri, spectacole, edita carti etc. pe care le distribui / tii gratuit pt participanti / beneficiari, acoperind costuriel din graturi, donatii, sponsorizari... dar poti din cand in cand sau in anumit procent de participanti / beneficiari sa faci acele lucruri contra cost, ca activitate economica directa, ca a presta acele formari sau a vinde acele publicatii e evident in stransa legatura cu scopul asociatiei. In schimb nu vad ce scop ar putea a avea un ONG ca se se considere ca activitatile de comercializat haine second-hand ar fi in stransa legatura cu acel scop, Poate o asociatie de promovare a comertului modern cu haine second-hand ???? :-) Faptul ca autoritatile au "inchis ochii" la acest mod de functionare a multor organizatii nu face ca ea sa devina legala, si autoritatile pot oricand "descoperi" caracterul ilehal....iar printre altele legea prevede confiscarea sumelor obtinute prin desfasurarea ilegala de activitati economice....