avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Activitate economica ONG - pe sectie
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Activitate economica ONG - pe sectie

Stiu ca asociatiile pot avea in cadrul lor sectii care pot desfasura activitati economice care sunt in legatura cu scopul asociatiei.

Daca o asociatie vrea sa desfasoare pe sectia respectiva activitati specifice de restaurant - o poate face, daca va face anumite modificari in statut si act constitutiv?
Sau aceasta activitate de a-si deschide un restaurant poate functiona doar printr-un SRL?

Multumesc,
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 19:14, 7 Noiembrie 2014
Da, se poate infiinta un ONG care sa aiba ca activitate restaurant doar daca aceasta activitate este desfasurata in scopuri caritabile, ONG-ul primind donatii.
Modificarea Statutului si a Actului Constitutiv se face ori de câte ori aveți de făcut schimbări în aceste acte, de exemplu:
a) schimbarea denumirii;
b) schimbarea sediului;
c) modificarea obiectului de activitate/scopului;
d) modificarea duratei de funcționare, etc
Puteți modifica statutul fie prin act adițional, fie prin refacerea pur si simplu a întregului statut si a actului constitutiv (actualizarea lor).
Atentie: Pentru primirea de noi membri si retragerea/pierderea calității de membru se respectă procedura prevăzută în statutul asociației – aceste chestiuni nu sunt supuse nici unei proceduri reglementate de lege.
Procedura de modificare este următoarea:
Convocați, în conformitate cu prevederile statutului în vigoare, Adunarea Generală (pentru cazul unei asociații) sau reuniunea Consiliului Director (pentru fundație), având pe ordinea de zi modificarea statutului.
Aveți grijă să trimiteți din timp propunerile de modificare, spre a fi luate la cunostința de toți asociații.
Procesul-verbal de sedință trebuie semnat (recomandăm în 4 exemplare) de către participanți. Menționați în procesul-verbal al Adunării o persoană din conducere care va fi împuternicită cu derularea formalităților pentru modificarea statutului.
Aceasta poate fi si cineva din afara organizației (un consilier juridic, un avocat).
Odată centralizate, remiteți propunerile de modificare a statutului unui notar public sau unui avocat (pentru verificare, ca să nu aibă vreun viciu juridic).
Autentificați la notar sau certificați la avocat noul statut/actul adițional si procesul-verbal al sedinței Adunării Generale.
Plătiți la trezorerie, în contul bugetului de stat, taxa de timbru. Păstrați o copie a chitanței pentru contabilitate - originalul se depune la dosar la judecătorie. Veți avea nevoie si de timbre judiciare. Întrebați la judecătorie ce valoare trebuie să aibă taxele si timbrele.
Depuneți la biroul persoane juridice de la Judecătoria pe raza căreia se află sediul organizației un dosar care conține actele pentru moodificare.
Activitati economice directe pot fi desfasurate daca respecta dubla conditie de a avea caracter subsidiar activitatii non-profit si de a fi ”in stransa legatura cu scopul” ONG-ului. De exemplu un ONG umanitar care ofera consultatii medicale gratuite unor persoane nevoiase poate, ca sa isi completeze veniturile, sa dea consultatii si contra cost celor care isi permit, cu acei bani finantand acordarea de consultatii gratuite celor nevoiasi sau imbunatatirea dotarii cabinetelor etc. Activitatea de restraurant nu este expres interzisa, insa e discutabil ce fel de scop si obiective ar putea justifica asa ceva. Daca da mancare gratis nu e activitate economica. Daca insa e contra-cost, va trebui vazut foarte antent cum se justifica - ex. ca scopul este ajutorarea celor nevoiasi si se da mancare mult sub pretul pietei, adica subventionat din donatii, sponsorizari, 2%, granturi etc? Sau e legat de tipul de meniu oferit, ex. numai raw vegan pe motiv ca ONG-ul are ca scop principal promovarea acelui tip de alimentatie? Deja aici lucrurile sunt foarte la limita legalitatii, pentru ca de exemplu in opinia mea, desi aparent ar fi o legatura, sunt sanse maxime ca autoritatile sa considere fortat si dincolo de limita legala o abordare de genul ONG x face restaurant ca activitate economica directa cu pretul pietei dar declara ca scop promovarea agriculturii romanesti si ca in bucatarie se folosesc doar produse autohtone... sau un ONG de promovarea culturii chineze sa deschida restaurant ca activitate economica directa doar pt ca ofera mancare chinezeasca in meniu... in logica asta stramba toate businessurile s-ar putea masca in activitati economice directe desfasurate de ONG-uri, ex. magazinele de haine ar face un ONG de proovare a bunului -gust in domeniul vestimentar si ar pretinde ca vandutul de haine e un simplu mjiloc de a isi urmari scopul si ca e in stransa legatura cu scopul ONG-ului :-)
In opinia mea, restaurantele si magazinele in principiu ar trebui organizate pe un SRL al carui asociat este ONG-ul, altfel riscurile sunt mari de a se considera o fraudare a legii....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Activitati economice pe ong CiobanuEma CiobanuEma Buna ziua! Am infiintat de cateva luni un ONG, mai exact o Asociatie, si as vrea sa stiu daca pot sa deschid un magazin cu haine SH , trimise de un sponsor din ... (vezi toată discuția)
Activitate economica asociatii alinabucurenci alinabucurenci Asociația deține un spațiu care nu poate fi subînchiriat cf. contractului. Poate face activitate de alimentație publică daca scopul și obiectivele prin ... (vezi toată discuția)
Ong-punct de lucru clodete clodete Buna ziua, 1.Cum se declara punctul de lucru la un ONG, daca are sediul social in alta parte? La Finante? Care este procedura? 2. Daca ONG cumpara produse si ... (vezi toată discuția)