avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 665 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... ONG-club de dans sportiv
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

ONG-club de dans sportiv

Buna ziua.

As dori sa ma lamuriti intr-o privinta. Activitatea pe care o descriu mai jos este non-profit sau se incadreaza obligatoriu la activitate economica ?

Asociatia are trecut in statut:

Asociatia are drept scop principal organizarea cursurilor de dans sportiv.

In vederea realizarii acestui scop, asociatia:

- va promova dansul sportiv la nivel local;
- va atrage practicanti din toate categoriile de varsta;
- va participa cu membrii cursanti la concursuri locale, nationale si internationale in scopul motivarii acestora.

Practic activitatea consta in desfasurarea unor cursuri (antrenamente) de catre o instructoare. Membrii cursanti (sau clientii) platesc o cotizatie (taxa) mica de 70 ron/luna. Din acesti bani se acopera cheltuielile cu inchirierea salilor, energie electrica si salariul instructoarei.

O parte dintre cursanti sunt perechi stabile, de performanta, cu care se merge la concursuri. Altii sunt copii mici, care se antreneaza pe perioade mai mari sau mai mici.

De relatia cu contabilul si infiintarea ONG-ului s-a ocupat sotul instructoarei. Din pacate a murit chiar dupa infiintarea ONG-ului, contabila i-a pus actele-n brate si acum instructoarea e complet scoasa din elementul ei nestiind nimic legat de contabilitate sau aspecte juridice.

Incerc sa o ajut sa-si poata desfasura activitatea legal in continuare, dar partea juridica ma depaseste si pe mine. Nu stiu daca activitatea ei poate fi incadrata legal ca activitate non-profit sau este activitate economica.

Va rog daca puteti sa ma lamuriti, iar daca activitatea se incadreaza la non-profit m-ar interesa si argumentatia legala sau textul de lege aferent.

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 01:32, 16 Martie 2010
prin insasi scopul asociatiei(fundatiei) aceasta e non profit.. activitatea ce se desfasoara acolo se presupune ca este non profit si, pe cale de exceptie ca este cu profit.. e cu profit atunci cand veniturile realizate de ONG-ul in cauza sunt mai mari decat cheltuielile.. deci, trebuie sa fie egale, ca nici pe pierdere nu are cum sa mearga..daca totusi veniturile sunt mai mari, mariti salariul instructoarei, al contabilului, angajati un avocat, faceti sponsorizari..samd
Orice asociatie sau fundatie este considerata a fi non-profit, chiar daca desfasoara activitati economice sau are venituri din orice sursa, indiferent de obiectul de activitate.
Asociatiile nu distribuie profiturile sub forma de dividende catre asociati ...

Alberto Kurtyan

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asociatie cu activitati economice suciu_diana suciu_diana Buna ziua, o asociatie non-profit poate desfasura si activitati economice...corect? Dar daca aceasta asociatie non-profit desfasoara [u]numai ... (vezi toată discuția)
Contabilitate ong phill thomas phill thomas Bună seara! Aş dori nişte informaţii în legătură cu statutul unui ONG. - în ce situaţie se poate spune că un ONG are activitate economică sau ... (vezi toată discuția)
Activitate economica asociatie sportiva. rodicaonet rodicaonet Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la urmatoarea chestiune: O asociatie sportiva non profit care are ca scop declarat pregatire sportiva(mai ... (vezi toată discuția)