Va rog frumos sa-mi spuneti daca pentru iesirea din indiviziune in cazul unei mansarde a unui imobil trebuie sa platesc o taxa de 3% din valoarea estimata a mansardei sau a intregului imobil? Nu am reusit sa gasesc nicaieri un raspuns clar si v-as fi extrem de recunoascatoare pentru un raspuns care sa ma lamureasca!
Va multumesc mult!
La introducerea actiunii veti plati o taxa aproximativa ( cam cat doriti d-voastra ) insotita de timbru judiciar, iar judecatorul de sedinta va va impune completarea acestei taxei ...numai dupa ce se va face expertizarea imobilului ,cand se va stabili valoarea lui de piata.In functie de rezultatul evaluarii vi se va pune in vedere ce diferenta aveti de plata. In plus, va trebui sa suportati si onorariul expertului, care este fixat de instanta.
Inteleg ca numai mansarda intra in masa partajabila. In acest caz, punctul meu de vedere este ca taxa de timbru se va aplica numai la valoarea mansardei.
Eu inteleg ansa, ca toata casa intra in masa partajabila, si vreti sa iesiti din indiviziune. In acest caz taxa de platit va fi 3% din valoarea casei. Aceasta suma se poate recupera, caca va veti intelege in fata instantei si retrageti actiunea. In caz contrar, dupa pronuntarea hotararii judecatoresti fiecare parte din cei care mostenesc, va suporta partea sa din suma
platita de Dvs.inainte in proportie cu parte fiecaruia, si astfel veti recupera banii pe care ati dat in avans.
Dazr mai bine si mult mai ieftin, sa mergeti la notar si faceti act de departajare-iesire din indiviziune.