avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Costuri Iesire Indiviziune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Costuri Iesire Indiviziune

Buna, as vrea sa stiu ce costuri sunt pentru iesirea din indiviziune in instanta ? Si ce se intampla daca eu reclamantul nu-mi permit respectivele costuri?
Cel mai recent răspuns: CovaciPetru , utilizator 10:33, 15 Aprilie 2012
iesirera din indiviziune se taxeaza , ca orice actiune patrimoniala, la valoare. Taxa variaza intre 1% si 3 %, iar , concret puteti gasi cautand pe net, in functie de valoarea masei partajabile.
Exista posibilitatea scutirii taxei de timbru , rprin cerere la Min finantelor insa se aproba foarte greu, practic daca deomnstrati ca aveti venituei f mici ( sub sal minim pe ec.)
In rest, nu exista nci o alta poaibilitate , deoarece taxa de timbru se palteste cu prioritate, la introducerea actiunii, cel mai tarziu la primul termen.
Oficial nu am nici un venit. As vrea sa stiu daca am sanse sa-mi aprobe acea cerere si cam in cat timp? Dar daca ar fi totusi sa platesc taxa de timbru la 3% din valoare am inteles ca trebuie sa declar eu valoarea estimativa a imobilului - dar trebuie sa declar valoarea intregului imobil sau pot sa declar doar valoarea partii mele din imobil? Si daca trebuie sa declar valoarea intregului imobil atunci o sa platesc numai eu sau plateste si paratul cu care sunt in indiviziune?
Potrivit Legii medierii (L. 192/2006 cu modificarile si completarile ulterioare), in cazul unui litigiu aflat pe rolul instantelor de judecata, partile pot beneficia de restituirea taxei de timbru.
Incercati intai sa va adresati unui Mediator Autorizat, care in calitate de terta persoana impartiala, neutra si echidistanta va ajuta sa ajungeti la o solutie reciproc avantajoasa pentru partile implicate in conflict.
Astfel veti ajunge la un Acord in cadrul procedurii de mediere, si veti putea stinge litigiul prin depunerea Acordului de Mediere in instanta solicitand astfel pronuntarea unei Hotarari de expedient care sa consfinteasca intelegerea dvstra.
In aceste cazuri, partile pot solicita instantei, in conformitate cu art. 63 prevazut de Legea 192/2006, returnarea taxei de timbru achitate.
Inconvenientul este ca trebuie initial platita taxa de timbru,in momentul declansarii proceduri judiciare.
Motivul actiunii de iesire din indiviziune in instanta este faptul ca prin dezmembrarea parcelei in 2 parti rezulta 2 loturi cu suprafata de 130 mp / lot si amandoua loturile ar ramane neconstruibile, avand suprafata mai mica decat limita minima admisa legal si anume 150 mp.

Avand in vedere acest fapt primaria nu ne-a dat curs solicitarii eliberarii certificatului de urbanism, eliberandu-ne unul doar cu scop declarat informativ.

Iar la notariatul unde am incercat sa facem iesirea din indiviziune ni s-a comunicat ca fara certificat de urbanism iesirea din indiviziune nu se poate finaliza decat prin deschiderea unei actiuni in instanta.

Cu ce poate sa ne ajute un Mediator Autorizat in cazul asta?

Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Aprilie 2012
cotoi5, utilizator
Cu 130 mp nici unul dintre Dvs. nu are ce face. Nu puteti sa va intelegeti ca unul sa cumpere partea celuilalt? Asa ati putea scapa de cheltuielile de judecata.

Alte discuții în legătură

Partaj judiciar xeni xeni am un teren cumparat in 1970 de la un proprietar care avea in posesie un lot de 6000 mp. din care face parte si terenul meu din acelasi lot de 6000 mp. s-au ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune mexicanu1964 mexicanu1964 1) Cel care initiaza actiunea de iesire din indiviziune plateste 3% din valoarea terenului, reprezentand taxa de timbru? ... (vezi toată discuția)
Iesirea din indiviziune :la notar sau in instanta? jon53 jon53 Suntem 5 mostenitori pe un titlu de proprietate cu mai multe terenuri.O parte din terenuri au fost vandute anterior fara iesire din indiviziune(impreuna), ... (vezi toată discuția)