Sotul meu a parasit domiciliul conjugal acum 7 ani si de-atunci locuim fiecare in apartamente separate.Ambele apartamente sint bunuri comune.Acum, cind m-am hotarit sa divortez(si i-am adus la cunostinta acest lucru),imi spune ca va sarbatori Craciunul in apartamentul in care locuiesc eu,ca va invita copiii, pentru ca este si casa lui.In ultimii ani,m-a rugat sa accept sa petrecem in familie(cu copiii) Pastele si Craciunul ,aici ,la mine.Am acceptat de fiecare data ,crezind ca doreste sa se intoarca acasa,dar de fiecare data, dupa plecarea copiilor pleca si el ,eu simtindu-ma de fiecare data parasita din nou.Dindu-mi seama ,ca de fapt , el nu dorea sa se intoarca la mine ,ci doar ma folosea pentru a-si petrece sarbatorile alaturi de copii si a-i tine pe acestia aproape,anul trecut de Paste, am refuzat sa mai accept acest lucru,motivund ca sint invitata la o prietena in provincie ,iar copiii i-am invitat a doua zi ,numai eu.Mentionez ca relatiile sint tensionate doar intre noi, cu copiii avind amindoi relatii excelente.De altfel ,niciunul nu am dorit sa implicam copiii in conflictul nostru,iar acestia ,la rindul lor ,sint echidistanti in ce ne priveste.
Acum cind i-am spus ca sint hotarita sa divortez,pentru ca nu mai pot accepta aceasta situatie(de a-si trai viata separat dar de a avea si familie numai de Pasti si de Craciun) el doreste sa vina de Craciun,fara consimtamintul meu,pretextind ca e si casa lui.
1)In aceata situatie pot schimba incuietoarea la usa?Am au acest drept?Mentionez ca eu nu l-am vizitat (pentru ca mi-a interzis sa vin in apartamentul lui)decit cind a fost bolnav .
2)Dupa ce introduc actiunea de divort ,mai are dreptul de a veni la mine fara consimtamintul meu?
3)Cum este bine sa fac actiunea de divort ,cu partaj concomitent sau separat?Un partaj facut concomitent cu divortul ,prelungeste finalul divortului?
3)Ce taxe se percep pentru un divort cu partaj concomitent?taxa de divort in acest caz ,este un procent din valoarea bunurilor partajate?Cit este acest procent?
Va multumesc mult !