avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 892 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Platã contribuþii sãnãtate PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Platã contribuþii sãnãtate PFA

Am un PFA din anul 2008. am primit adresa da la CAS să mă prezint cu documentele necesare in vederea calculării contribuţiilor de sănătate.
M-am prezentat iar raspunsul lor a fost că sunt obligată să plătesc retroactiv, începând din anul 2008. am mai studiat această pb pe net si sunt multe discuţii contradictorii. intr-adevar legea este in vigoare din 2006, dar a fost actualizată în 2010. Întrebarea mea: Este corect să plătesc retoactiv incepand cu 2008 sau cu 2010. Este oare din nou o smecherie a statuluzi roman?
in speranta ca ma veti ajuta, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 19:28, 13 Mai 2012
Contributia de sanatate este obligatorie conform Legii nr. 95/2006, art. 257 (2), lit. b) pentru veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente (PFA) si se stabileste prin aplicarea cotei de 5,5% la venitul net sau norma de venit. Se calculeaza in raport de venitul/norma de venit, dar baza de calcul nu poate fi mai mica decat salariul minim lunar pe economie, daca nu s-au mai realizat si alte venituri pt care s-a plateste aceasta contributie.
dar am inteles ca s-a schimbat legea anu trecut si nu mai trebuie platit retroactiv pe ultimii 5 ani ci doar pe ultimele 6 luni. sau? adica un pfa din 2008 care merge azi sa achite contributiile retroactiv plateste penalitati doar pe ultimele 6 luni ca nu inteleg cadrul legislativ.
Daca nu s-a platit contributia de sanatate, aceasta se poate urmari pentru incasare pe ultimii 5 ani, in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala. Nu exista act normativ ca aceasta contributie sa se plateasca pe ultimele 6 luni.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cas la pfa pensionar GeogeM GeogeM Buna ziua, La inceputul acestei luni tatal meu, care este pensionar pe caz de boala si are un PFA, a primit instiintare de la Casa de Sanatate Prahova ca ... (vezi toată discuția)
Contributie de asigurari sociale de sanatate pfa niculaucarmen niculaucarmen am primit de la Casa de Asigurari de Sanatate o decizie de impunere care constituie si instiintare de plata. Sunt persoana fizica autorizata si desfasor ... (vezi toată discuția)
Asigurari sanatate si somaj ciuca dumitru ciuca dumitru sunt salariat si platesc CAS conform legilor in vigoare.Din anul 2005 am venituri suplimentare exercitand activitate de expert,pentru care platesc la ANAF ... (vezi toată discuția)