Am un PFA din anul 2008. am primit adresa da la CAS să mă prezint cu documentele necesare in vederea calculării contribuţiilor de sănătate.
M-am prezentat iar raspunsul lor a fost că sunt obligată să plătesc retroactiv, începând din anul 2008. am mai studiat această pb pe net si sunt multe discuţii contradictorii. intr-adevar legea este in vigoare din 2006, dar a fost actualizată în 2010. Întrebarea mea: Este corect să plătesc retoactiv incepand cu 2008 sau cu 2010. Este oare din nou o smecherie a statuluzi roman?
in speranta ca ma veti ajuta, va multumesc anticipat.
Contributia de sanatate este obligatorie conform Legii nr. 95/2006, art. 257 (2), lit. b) pentru veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente (PFA) si se stabileste prin aplicarea cotei de 5,5% la venitul net sau norma de venit. Se calculeaza in raport de venitul/norma de venit, dar baza de calcul nu poate fi mai mica decat salariul minim lunar pe economie, daca nu s-au mai realizat si alte venituri pt care s-a plateste aceasta contributie.
dar am inteles ca s-a schimbat legea anu trecut si nu mai trebuie platit retroactiv pe ultimii 5 ani ci doar pe ultimele 6 luni. sau? adica un pfa din 2008 care merge azi sa achite contributiile retroactiv plateste penalitati doar pe ultimele 6 luni ca nu inteleg cadrul legislativ.
Daca nu s-a platit contributia de sanatate, aceasta se poate urmari pentru incasare pe ultimii 5 ani, in conformitate cu prevederile Codului de procedura fiscala. Nu exista act normativ ca aceasta contributie sa se plateasca pe ultimele 6 luni.