avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cartea de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cartea de munca

Buna ziua! Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns,o indrumare. Poate subiectul acesta s-a mai discutat,insa nu prea m-am descurcat sa-l gasesc.
Sora mea si sotul acesteia au lucrat la o firma in jur de 6 ani. Dupa vreo 5 ani au aflat ca pe cartile lor de munca se lucreaza la jumatate de norma,dar ei aveau un program de lucru de 8-10 ore. Si-au dat demisiile in Noiembrie 2010. Problema este ca nici in ziua de astazi angajatorul nu le-a inapoiat catile de munca pe motivul "ca se lucreaza inca in ele pe perioada din urma". Mentionez ca nu exista datori catre angajator sau orice altceva ce l-ar impiedica pe acesta sa inapoieze cartile de munca. Va rog,spuneti-mi cum se poate rezolva situatia.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: LIVIU NISTEA , utilizator 14:27, 21 Aprilie 2012
Retinerea cartii de munca este ilegala in orice imprejurare. In primul rand fiecare trebuie sa faca o notificare scrisa fostului angajator, cu confirmare de primire, prin care sa ceara eliberarea cartilor de munca.

Daca nu primesc raspuns sau angajatorul va refuza in continuare sa le elibereze pot face plangere la ITM. Aceastia, in urma unui control ii pot obliga sa le elibereze cartile de munca.
Pot face plangere penala la Parchet pentru refuzul nejustificat de a elibera un document personal sau pot deschide actiune in instanta impotriva fostului angajator.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Desi pare greu de crezut, ar putea fi posibil ca aceste carnete sa fie la ITM. Acestea fie nu sunt completate la zi, fie nu sunt ridicate de angajator. Urmati sfatul dat de Gabrielle Monique.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare carte de munca salomeeaalexandra salomeeaalexandra Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema.: cum putem recupera cartea de munca de la angajator? Sotul meu a lucrat cu carte de munca la o ... (vezi toată discuția)
Angajatorul nu imi inapoiaza cartea de munca! radaghin radaghin Daca fostul angajator nu vrea sa-mi inapoieze cartea de munca pe diferite motive ce ar trebui sa fac? Am muncit pt o firma cu sediul in Bucuresti cu un oficiu ... (vezi toată discuția)
Termen restituire carte de munca carmenccc carmenccc buna ziua, va rog sa imi spuneti care este termenul legal pentru restituirea cartii de munca. mentionez ca mi-a incetat contractul de munca in data de 15 ... (vezi toată discuția)