buna ziua. Pe scurt, descrierea evenimentului: incercand sa fac o parcare cu masina, am virat stanga cu depasirea liniei continue. Inainte de a reusi ce mi-am propus, am fost lovit de un scuter. Una din persoanele aflate pe scuter a suferit o fractura de sold pt care a primit ingrijiri medicale de 55 de zile. Eu sunt vinovat de accident, iar persoana vatamata nu a dorit impacarea decat in schimbul sumei de 6000 euro. A depus plangere in termenul legal. Precizez ca a fost internata 6 zile la spital, timp in care am efectuat vizite, m-am interesat de situatia medicala, i-am acordat o suma de bani ca ajutor pt cheltuielile "cu personalul medical" si i-am cumparat medicamentele necesare dupa externare, prescrise in retete. De asemenea a avut nevoie dupa spitalizare de tratament injectabil timp de 21 de zile si i-am adus asistenta medicala( pe care am platit-o) in acest timp. Dar nu am putut face rost de banii solicitati de victima intr-un timp asa de scurt pe cat dorea ea. In momentul de fata-sunt trecute 3 luni de la accident- am luat legatura cu un avocat care m-a insotit la politie cand mi-au fost luate declaratiile dupa depunerea plangerii. Am platit onorariu 500ron si asistenta judiciara 500ron. Intrebarile mele: la ce suma se ridica cheltuielile de judecata( aproximativ) si la ce alte cheltuieli ar trebui sa ma mai astept? Stiu ca daunele morale si cele materiale se vor plati de catre asigurator, dar ma intereseaza efectiv ce cheltuieli urmeaza sa am eu si daca ce pot cere asiguratorului. Va multumesc anticipat.
Cheltuielile de judecată reprezintă sumele de bani pe care trebuie să le suporte părţile în legătură cu activitatea lor procesuală şi se compun din:
- taxele judiciare de timbru şi timbrul judiciar;
- sumele cheltuite pentru administrarea probelor;
- sumele cheltuite pentru deplasarea părţilor şi martorilor la instanţă, eventual şi cazarea lor;
- onorariile avocaţilor şi experţilor;
- sumele plătite pentru deplasarea instanţei cu ocazia cercetării locale;
- salariul cuvenit părţilor sau martorilor pentru ziua când s-au deplasat la instanţă şi pe care nu l-au încasat de la locul de muncă.
În art.274 alin.1 C.proc.civ. este consacrat principiul suportării cheltuielilor de judecată de către partea care a pierdut procesul. Potrivit textului, partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. Prin urmare, la baza acordării cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală a părţii care a pierdut procesul . Aceasta va suporta atât cheltuielile făcute de ea, cât şi cele făcute de partea care a câştigat procesul.
Cheltuielile de judecată se acordă la cerere, nu şi din oficiu.
Daca ati introdus societatea de asigurare in proces, aveti grija ca avocatul dvs. sa arate in mod clar dispozitiile legale care se aplica in speta si ca in baza asigurarii dvs. RCA toate sumele care vor fi retinute de instanta cu titlu de despagubiri materiale si morale sa fie date de asigurator.
Nu sunt incluse in asigurare, potrivit legislatiei in domeniu: 1." amenzile de orice fel si cheltuielile penale la care ar fi obligat proprietarul, utilizatorul sau conducatorul autovehiculului asigurat, raspunzator de producerea prejudiciului, precum si cheltuielile de executare a hotararilor penale privind plata despagubirilor;
2. cheltuielile facute in procesul penal de proprietarul, utilizatorul sau de conducatorul autovehiculului asigurat, raspunzator de producerea prejudiciului, chiar daca in cadrul procesului penal s-a solutionat si latura civila";
sumele vizate ( cele pe care le veti plati din propriul buzunar) nu sunt f. mari, deja aveti o ideea despre cuantumul lor: avocat si cheltuieli judiciare in cuantum de 1000 lei in faza de cercetare penala. urmeaza faza de judecata, judecatorie, cam tot atat ( cu precizarea ca nu putem sa ne pronuntam la cuantumul onorariului de avocat), veti plati a[roximativ aceeasi suma cheltuieli jdiciare si, in continuare, pentru apel si recurs, doar in cazul in care veti formula dvs. o cale de atac.
Cheltuieli de judecata
aditz
Buna ziua! Am si eu o intrebare. La cat se ridica cheltuielile de judecata in cazul unui proces intentat de angajator angajatului pentru recuperarea unor ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata
Eva57
Buna ziua ,
Va rog sa-mi spuneti quantumul cheltuielilor de judecata care pot pretinse a fii achitate , in cazul unui proces de litigiu de munca intentat ... (vezi toată discuția)