avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 771 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate

Am o intrebare legata de un caz pe care-l am in familie:

O ruda a a mea, tanar in varsta cu 28 de ani sufera de sechele post poliomielita dobandita la varsta de 2 luni in sensul in care a ramas un picior paralizat, probleme cu rinichii si o cifoscolioza fiind incadrat la gradul II permanent cu o indemnizatie de handicap de 234 RON fara insotitor, suma nu-i grozava stiu. Din cauza acestei stari de sanatate nu poate muncii ca un om normal , nu poate cara lucruri cum ar fi sacose sau altele in maini pentru ca merge cu carje, se deplaseaza cu o proteza de picior, nu poate depune efort fizic intensiv cum ar fi munca fizica sau deplasarile pe distante lungi pe jos si din cauza asta singura posibilitate de munca ar fi intr-un birou, numai ca un astfel de loc de munca nu exista in localitatea unde domiciliaza.De acceea as dori sa stiu daca se incadreaza la o pensie de invaliditate indiferent de stagiu de cotizare fiind absolvent de studii superioare la stat dar nu a lucrat macar o zi pentru ca nu a gasit un loc de munca corespunzator capacitatii sale de munca. Va multumesc.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Aprilie 2012
fany23, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 16:58, 22 Aprilie 2012
Eu inteleg ca domnul pentru care intrebati este incadrat in grad de handicap accentuat inca din copilarie. Sper ca nu inteleg gresit. Pentru a beneficia de pensie de invaliditate trebuie sa fi realizat un stagiu de cotizare de 3 ani.

Restul depinde numai de medici. Luati legatura cu medicul curant sau cu medicul de familie sa vada daca, in urma investigatiilor medicale, se impune trimiterea la cabinetul de expertiza medicala. Incadrarea in grad de invaliditate este de competenta exclusiva a medicului expert al asigurarilor sociale, care emite o decizie asupra capacitatii de munca.
Art. 71 - Legea nr. 263/2010
(1) Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale, iar in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de catre comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(2) Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului, sau, dupa caz, la comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(3) In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.
................................................................

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de invaliditate DISCREET SECURITY DISCREET SECURITY Socrul meu are 54 de ani si, in urma unui accident de munca (i-a fost gaurit abdomenul cu o bormasina-nu stiu daca mai are acte de atunci-habar nu are daca ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate sau/si indemnizatie de handicap? kaydas kaydas Am lucrat in Romania aproape 9 ani si acum am 47 de ani. In 2008 am avut un accident in care mi-am rupt cotul drept si mi-a fost inlocuit cu o proteza. Asta ... (vezi toată discuția)
Ce sanse sunt sa ma pensionez daca am miopie galopanta? ionelushh ionelushh daca o persoana ,este diagnosticata cu \"miopie galopanta\" si are dioptrii -11,5 OS si -12 OD are sanse de pensionare ? beneficiaza de ceva? persoana in ... (vezi toată discuția)