avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 660 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... pasaport
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

pasaport

Datorita conjuncturilor eu, sotia si cei 2 copii minori trebuie sa mergem in Romania destul de repede.Copilul cel mic in varsta de 3 ani si 6 luni are pasaportul scazut.Nu reusim sa ii facem unul nou aici in Italia,dar nici macar foaie de calatorie din motiv ca buletinul meu(al tatalui) este la randul lui scazut.Ca sa imi fac un buletin nou imi trebuie sa schimb si certificatul de nastere care este plastificat si nu-i valabil.
In alte cuvinte eu tatal trebuie sa trimit 2 procuri in Romania unui apropiat sa imi schimbe certificatul de nastere si buletinul,dupa care cu buletinul nou trebuie sa fac pasaport minorului sau macar o foaie consulara.
Timpul este prea scurt iar toate aceste documente nu le pot face-sunt dispus sa plec cu pasaportul scazut.
Va rog sa imi spuneti la ce riscuri ma expun .multumesc
Cel mai recent răspuns: yvk , utilizator 17:33, 22 Aprilie 2012
Riscurile la care va expuneti este ca va trebui sa asteptati cateva ore in plus la punctul de trecere a frontierei daca mergeti terestru (adica cu masina, trenul, microbuz) dar nu veti putea merge cu avionul pentru ca trebuie sa aveti un act de identitate valabil.

La punctul de control româno-maghiar trebuie sa va permita intrarea in tara dar va dura ceva pana va verifica identitatea.

ART. 29
(1) La intoarcerea pe teritoriul Romaniei, cetatenii romani au obligatia sa
prezinte organelor politiei de frontiera documentele de calatorie in strainatate
valabile, emise de autoritatile competente romane din tara sau din strainatate.
(2) Organele politiei de frontiera pot permite intrarea pe teritoriul
Romaniei a cetateanului roman care se legitimeaza cu un document de calatorie
emis de autoritatile competente romane, a carui valabilitate a incetat, numai
dupa efectuarea verificarilor corespunzatoare in evidentele specifice, cu
privire la identitatea si cetatenia titularului. In acest caz durata
verificarilor efectuate nu poate depasi 24 de ore din momentul prezentarii
solicitantului in punctul de trecere a frontierei.

(3) In cazul in care persoana care se prezinta in punctul de trecere a
frontierei pentru a intra pe teritoriul Romaniei declara ca este cetatean roman,
dar nu poseda documente eliberate de autoritatile romane, valabile sau expirate,
care sa ateste identitatea acesteia, organele politiei de frontiera efectueaza
in cel mai scurt timp posibil verificarile necesare pentru stabilirea
identitatii si cetateniei persoanei respective.
(4) In situatia in care persoana prevazuta la alin. (3) este titulara a unui
document de calatorie eliberat de un alt stat si indeplineste conditiile de
intrare pe teritoriul Romaniei, potrivit legii, organele politiei de frontiera
permit intrarea acesteia in tara, in calitate de strain, si o indruma totodata
sa se adreseze Directiei Generale de Pasapoarte din cadrul Ministerului
Administratiei si Internelor, pentru clarificarea situatiei privind cetatenia
romana.
(5) Organele politiei de frontiera sunt obligate sa permita intrarea pe
teritoriul Romaniei persoanelor prevazute la alin. (2) si (3), de indata ce
stabilesc identitatea acestora, precum si faptul ca sunt cetateni romani.
(6) In cazurile prevazute la alin. (2) si (3), in functie de intervalul de
timp necesar pentru efectuarea verificarilor corespunzatoare de catre organele
politiei de frontiera, persoana poate fi cazata, cu acordul acesteia, intr-un
spatiu special amenajat in incinta punctului de trecere a frontierei, pus la
dispozitie de administratorul acestuia.
VA MULTUMESC !
stilvar a scris:

Ca sa imi fac un buletin nou imi trebuie sa schimb si certificatul de nastere care este plastificat si nu-i valabil.

La Evidenta Persoanelor ar trebui sa va primeasca actele pentru eliberarea unei noi carti de identitate chiar daca aveti certificatul de nastere plastifiat - nu exista interdictii in acest sens.
Cand veniti in Romania va puteti face cartea de identitate cu acel certificat plastifiat.

Plastifierea nu ii anuleaza valabilitatea ci doar impiedica apostilarea, de exemplu. Eu as zice ca nu trebuie sa va scoateti duplicat dupa certificatul de nastere decat daca este de tip vechi.

In cazul calatoriei cu avionul vi se poate refuza imbarcarea, iar altfel riscati sa dati ceva spaga pe traseu: www.avocatnet.ro/content/for...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere Adyna79 Adyna79 Bunaseara am o mare nelămurire certificatul de naștere al băiatul (15 ani) l-am plastificat de la bun inceput trebuie sa ai fac titlul de călătorie pentru ... (vezi toată discuția)
Plastifiere acte Dinu V Dinu V Buna ziua Ce lege interzice plastifierea actelor? (vezi toată discuția)
Carte de identitate si pasaport fulga fulga Buna ziua am o intrebare ptr cine poate sa ma informeze traiesc in Elvetia de 16 ani m-am casatorit in 1996 dupa un an de zile am avut pasaportul romanesc care ... (vezi toată discuția)