avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Discriminare in functie de sex la locul de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Discriminare in functie de sex la locul de munca

Salut,

Doresc prezint si eu o situatie care m-a lasat cel putin nelamurit.

De cateva luni (cu aproximatie 3) lucrez intr-un call center unde discut cu clientii la telefon.
Postul nu necesita interactiunea fata in fata cu clientii sau cu persoanele care sunt in zona de preparare a produselor. Singurul contact cu acea zona din incinta unde imi desfasor activitatea sunt cand intru in camera noastra venind la locul de munca, cand o parasesc pentru a merge la baie/a pleca inspre casa.

Problema rezida in faptul ca noi avem si un regulament intern, care prevede anumite norme de igiena si cu care, bineinteles, te declari de acord la semnarea contractului de angajare:

Printre conditiile regulamentului intern se stipuleaza ca angajatii trebuie sa isi poarte unghiile curate: fara oja sau alte aplicatii pe unghii.

Pentru ca noi, cei din call center avem repartizata o camera intr-unul dintre magazinele unde se prepara produsele, teoretic s-ar aplica aceasta sectiune si noua, desi nu avem nicio legatura cu procesul de preparare efectiv.

Din cate am inteles de la colegii mei, pentru o parte dintre ei (pers de sex feminin) s-a mentionat ca pot veni cu oja, ca acel paragraf nu s-ar referi la noi datorita faptului ca avem o cu totul alta activitate (chestiune care deja mi se pare in neregula si subiectiva, intrucat un regulament ar trebui aplicat tuturor daca tot exista in vigoare iar aceste specificatii care nu se regasesc si in contractul de munca sunt practic nevalide).

Ca atare a specificatiilor anterior mentionate si a faptului ca managerii raspunzatori au tolerat, o parte dintre colege au venit cu oja pe unghii si nu a fost privit niciodata ca o problematica.

Pentru ca si mie imi place sa port oja, cu precadere nuante inchise, am purtat in ultima luna. Nimic deosebit, doar faptul ca eu sunt baiat.

S-au iscat diverse reactii cu o parte dintre colegii care lucreaza in aceeasi unitate, dar nu la call center, care constau in refuzul de a saluta inapoi cand le dadeam binete, glumite de prost gust si, potrivit declaratiei unui coleg, amenintari la integritatea mea corporala.

In continuare din partea managerilor de la call center nu a fost nicio obiectie, pana cand, acum cateva zile un superior de-al lor le-a facut observatie ca totusi eu ar trebui sa nu mai vin cu oja pentru ca lui i se pare ca sunt satanist si 'atrag energii negative'.

Managerul meu direct mi-a mentionat aceste lucruri in birou precizand initial ca din punctul lui de vedere nu este o problema, avand in vedere ca sunt un angajat care imi fac intr-adevar bine treaba insa ca ma roaga sa ma conformez, caci aceasta este societatea si eu trebuie sa ma integrez in ea comportandu-ma cum 'se asteapta de la un baiat'. In plus angajatorul poate stabili orice reguli crede de cuviinta si sa le respecte ca atare.

Eu am spus insa ca nu sunt de acord sa fac acest lucru avand in vedere ca regulamentul nu ar fi respectat pentru toti: o parte dintre angajati (de sex feminin) ar putea veni in continuare si eu nu si ca in plus angajatorul functioneaza intr-un stat de drept cu anumite legi in vigoare si nu poate actiona chiar dupa bunul plac.

In plus, am mentionat ca in viata mea privata pot fi si transexual sau de orice alta orientare sexuala si nu sunt responsabil de ce catalogari fac diverse persoane pe baza a cateva miligrame de pigment pe unghie - eu daca ma exprim cu privire la simtul estetic al unui angajat, nu cred ca acesta ar fi amenintat cu concedierea.

Eu sunt oricum sunt un homosexual care nu isi ascunde orientarea sexuala, majoritatea angajatilor stiind de mine, n-am facut un secret din asta.

Mie acest lucru mi se pare o discriminare, un dublu-standard atribuit regulamentului intern, lucru pe care l-am si comunicat in mod direct.
Mi s-a transmis ca la urmatoarele dati cand ma voi prezenta cu oja, voi fi trimis acasa, urmand apoi ca in baza regulamentului intern pe cale disciplinara sa imi fie incheiat contractul de munca.

Dupa aceasta discutie si incheierea programului de munca din ziua respectiva, a doua zi am revenit la serviciu, bineinteles, cu oja pe unghii avand in vedere ca doar mie mi se facuse observatie.

In momentul in care am patruns in incaperea de call center, mi s-a comunicat ca s-a luat o noua decizie si toti angajatii din call center nu vor mai veni intr-un interval de 2 zile, pana cand vor fi informati toti, cu oja pe unghii. In cuprinsul acestei perioade de informare aflandu-ma si eu avand in vedere ca nu imi fusese comunicata decizia anterior, ea fiind adoptata ulterior incheierii programului meu de lucru.

Am aflat tot din discutii cu restul colegelor ca la momentul in care s-a dezbatut aceasta decizie, s-a transmis managerului si ca eu sunt homosexual. Acesta ar fi avut o reactie perplexa, afirmand 'acest lucru este okay(=legal) in Romania?'.

Managerul meu direct avand liber in aceasta zi, a sunat sa verifice daca eu am venit sau nu cu oja si cand i s-a confirmat ca am venit cu oja m-a abordat telefonic amenintandu-ma ca daca nu am depasit perioada de proba din punct de vedere legal, voi fi concediat - tipand la mine in telefon ca nu este o discriminare, etc, etc.

Am mentionat la telefon faptul ca am fost informat abia in ziua curenta de noua decizie si desigur, ca in momentul in care se va aplica pentru toti, nu voi face eu nota discordanta si i s-a parut ca 'il iau la misto, peste picior si nu il respect'.

Bineinteles ca nu s-a aplicat acelasi tratament si celorlalti colegi (sa le spunem colege): nu au fost abordate la telefon, nu au fost obligate sa se conformeze regulamentului si intern si, desigur, nu au fost amenintate cu concedierea.

Managerul nostru direct de care vorbesc are o personalitate foarte dificila, mereu creeaza o atmosfera neplacuta la locul de munca: tipete, zbiarate si jigniri fatise fara niciul fel de problema. Nenumarati angajati au plecat din post datorita acestui fapt si desi a fost raportat superiorilor nu s-au luat masuri. Intr-un fel asta probabil i-a confirmat ca este acceptat asa, chiar recomandabil si recompensabil.

Cu acesta trebuie sa mentionez ca am mai avut o disputa datorita modalitatii de trimitere acasa a angajatilor in ceea ce ma priveste - suntem intr-o firma unde programul se stabileste saptamanal in functie de tipul de program ales part time, 6 ore, full time - intrucat mi s-a parut abuziv modul in care se constatau atat de frecvent lipsa vanzarilor si nu era nevoie de oameni.

Si atunci, desi am pus problema pe un ton firesc si educat, mi s-a raspuns in dodii cu 'mai baiatule, tu ma tragi pe mine la raspundere? esti liber sa pleci daca nu stii ce conditii ai acceptat etc'. Eu nu sunt o persoana usor impresionabila si cand stiu sa impun anumite limite de respect. Ca in cazul acesta cand i-am transmis ca daca doreste o discutie civilizata, se poate, daca nu, nu avem ce anume sa discutam. Eu ma bazez pe respectul reciproc intr-o societate pe care o consider totusi, civilizata. Nu este nevoie de comportament maimutaresc cand tratez o problema importanta.

Acum, doresc sa va intreb pe dumneavoastra: vi se pare fireasc ce se intampla? Este okay? Credeti ca ar putea fi si o discriminare bazata pe orientarea sexuala nu doar pe aparenta aceasta provenita din obiceiul meu de a-mi spoi unghiile?

Ar trebui sa ma adresez la CNCD sau chiar si mai departe?

Intentionez sa ma duc si la CNCD sa vedem ce opinie ar putea avea, dar mai bine sa intreb si aici.

Ar mai trebui sa mentionez ca eu ma inteleg de minune cu colegele mele din call center si ca ma sustin, nu am absolut nicio relatie conflictuala cu ele si ca am raportat - desi ceva mai tarziu - si reactiile nepotrivite ale celorlalti colegi.

Din punct de vedere legal sunt avantajati: regulament intern (pe care ce-i drept il aplica arbitrar) si aceasta perioada de proba pe care nu cred ca am depasit-o iar contractul poate inceta doar printr-o notificare scrisa.

Din punctul meu de vedere: considerand faptul ca nu s-a gasit nimic de reprosat in ceea ce-mi priveste activitatea la locul de munca, ba dimpotriva, eu nu gasesc decat ca sunt considerat nepotrivit pe baza unei optiuni de stil si poate nu doar atat.

Multumesc oricui si-a gasit putin timp sa imi parcurga mesajul si sa se adreseze nelamuririi mele.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:00, 23 Aprilie 2012
adreseaza te la cncd si dupa aia, in instanta daca esti concediat
Art. 39 din Legea nr.202/2002 prevede:
(1) Angajatii au dreptul ca, in cazul in care se considera discriminati pe baza criteriului de sex, sa formuleze sesizari/reclamatii catre angajator sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat, si sa solicite sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentantilor salariatilor din unitate pentru rezolvarea situatiei la locul de munca.
(2) In cazul in care aceasta sesizare/reclamatie nu a fost rezolvata la nivelul angajatorului prin mediere, persoana angajata care prezinta elemente de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex in domeniul muncii, pe baza prevederilor prezentei legi, are dreptul atat sa sesizeze institutia competenta, cat si sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul sau resedinta, respectiv la sectia/completul pentru conflicte de munca si drepturi de asigurari sociale din cadrul tribunalului sau, dupa caz, instanta de contencios administrativ, dar nu mai tarziu de un an de la data savarsirii faptei.
Salutari din nou,

Va multumesc pentru raspunsuri.
Astazi am fost anuntat telefonic ca perioada de proba s-a incheiat si ca nu am trecut-o.

O intrebare: ce acte trebuie sa mi se prezinte la concediere? (va mai trebui sa ridic un salariu pentru perioada lucrata)

Pentru incetarea perioadei de proba stiu ca trebuie o notificare scrisa, am citit pe contract.

Voi mai posta aici pe parcurs poate vor fi si altii interesati.
De asemenea, imi scuz greselile gramaticale din primul mesaj, insa l-am scris la o ora inaintata si dupa o zi de munca asa ca nu l-am mai luat la buchisit.
Ultima modificare: Luni, 23 Aprilie 2012
BlossomDead, utilizator
la incetarea raportului de munca trebuie sa primiti:
- decizia de incetare a c.i.m
- adeverinta de vechime pentru perioada lucrata
- daca temeiul de drept va da posibilitatea sa beneficiati de somaj , atunci veti primi si adeverinta pentru somaj.

Angajatorul este obligat sa va achite drepturile salariale pana la data incetarii c.i.m.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cncd - interpretare ordonanta 137/2000 ContSters256771 ContSters256771 Ma confrunt si eu cu o problema la CNCD (Consiliul NaŃional pentru Combaterea Discriminarii). Este vorba de o petitie pentru un anunt de angajare in care ... (vezi toată discuția)
Regulament de ordine interioara cameliaborangic cameliaborangic Buna ziua, In urma cu cateva zile am avut 2 controale de la Inspectia Muncii: unul pe protectia muncii si altul pe resurse umane. La cel de resurse umane ni ... (vezi toată discuția)
Discriminare s.sttefan s.sttefan Buna ziua Va rog sa ma lamuriti daca in cazul functionarilor publici cu aceleasi drepturi si obligatii si care lucreaza in schimburi, seful nemijlocit ii ... (vezi toată discuția)