avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 355 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... CNCD - interpretare ordonanta 137/2000
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

CNCD - interpretare ordonanta 137/2000

Ma confrunt si eu cu o problema la CNCD (Consiliul NaŃional pentru Combaterea Discriminarii).

Este vorba de o petitie pentru un anunt de angajare in care exista doua elemente discriminatorii (unul legat de sex si altul legat de varsta).

Am depus o petitie in care am sesizat aceste aspecte si am facut si referire la articolele din Ordonanta care am considerat ca sunt incalcate.

Este vorba de articolul 7
ART. 7
(1) Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, refuzul unei persoane fizice sau juridice de a angaja în munca o persoana pentru motivul ca aceasta apartine unei anumite rase, nationalitati, etnii, religii, categorii sociale sau unei categorii defavorizate ori din cauza convingerilor, vârstei, sexului sau orientarii sexuale a acesteia, cu excepŃia cazurilor prevăzute de lege.
(2) Constituie contraventie, conform prezentei ordonante, conditionarea ocupării unui post prin anunt sau concurs, lansat de angajator ori de reprezentantul acestuia, de apartenenta la o anumită rasa, nationalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată, de varsta, de sexul sau orientarea sexuală, respectiv de convingerile candidatilor, cu exceptia
situatiei prevăzute la art. 2 alin. (9).

Cei de acolo mi-au facut o solicitare in care sa descriu daca m-am prezentat la interviu, am fost refuzat etc si mi-au si motivat ca ei nu pot raspunde decat persoanelor care au fost discriminate. Intamplarea face ca prin cele doua conditii sa fiu discriminat dar pe mine nu aceste aspecte ma intereseaza ci daca este obligatoriu ca persoana in cauza sa fie discriminata sau poate sesiza si alta persoana.

Temeiul lor legal a fost art 20:
ART. 20
(1) Persoana care se considera discriminata poate sesiza Consiliul în termen de un an de la data săvârsirii faptei sau de la data la care putea sa ia cunostinta de săvârsirea ei.
Din punctul meu de vedere aceste prevederi se pot aplica art 7 alin 1 care vorbeste despre refuzul de a angaja pe motive discriminatorii iar eu am invocat art 7 alin 2 care vorbeste de conditionarea ocuparii unui post prin anunt sau concurs. In opinia mea sunt aspecte complet diferite art. 1 fiind o discriminare directa la adresa unei persoane art 2 fiind o atitudine discriminatoare generala fata de toata lumea. Am nevoie de ajutor in intelegerea acestor articole ---- pentru ca nu vreau sa exclud posibilitatea de a fi interpretat eu in mod gresit. Nefiind de pregatire profesionala juridica ma gandesc ca este posibil sa o fi interpretat intr-un mod subiectiv.

Gandindu-ma la modul general ca orice institutie care se ocupa cu protejarea unor drepturi a cetatenilor se poate autosesiza am cautat in ordonanta un suport pentru aceasta idee. Am regasit urmatorul articol:
ART. 19
(1) În vederea combaterii faptelor de discriminare, Consiliul isi exercita atributiile în
următoarele domenii:
a) prevenirea faptelor de discriminare
;
b) medierea faptelor de discriminare;
c) investigarea, constatarea si sanctionarea faptelor de discriminare;
d) monitorizarea cazurilor de discriminare;
e) acordarea de asistenta de specialitate victimelor discriminarii.
(2) Consiliul isi exercita competentele la sesizarea unei persoane fizice sau juridice ori din oficiu.

Am retinut de aici ca trebuie sa previna faptele sa le investigheze, sa le constate si ca isi poate exercita competentele din oficiu.

Intrebarile mele sunt:
1. Este obligatoriu ca petitia referitoare la art 7 alin 2 sa fie facuta de o persoana discriminata?
2. Daca o persoana nediscriminata sesizeaza un astfel de fapt este obligata CNCD sa se autosesizeze in cazul ca a clasat petitia persoanei nediscriminate? (presupun ca se poate autosesiza dar este obligatoriu?)
3. Petitia mea a fost depusa in 9 mai iar termenul de rezolvare este de 90 de zile. La CNCD a fost inregistrata in 2 septembrie (dupa expirarea termenului de 90 de zile) pe motiv ca ei nu au avut emailul. Eu nu am posibilitatea sa verific daca au mintit sau nu dar in astfel de cazuri nu ar trebui ca sa fie luat de bun termenul la care am depus-o (am o confirmare automata cu un numar de tichet)? sau macar sa fie urgentat termenul care ar curge de la data de 2 septembrie?
4. Faptul ca ei sustin ca nu au primit emailul de la mine poate fi un motiv pentru a demara demersuri in contencios administrativ sau astfel de situatii vor fi clasate? ar trebui sa accepte o persoana care face o petitie ca odata nu le merge server-ul de email, alta data trimite raspunsuri automate haotice (tot felul de caractere indescifrabile) alta data nu le functioneaza nicio linie telefonica etc sau aceste aspecte tehnice pot fi invocate ca o nemultumire fata de modul cum a fost tratata petitia persoanei in cauza?
5. Din punctul meu de vedere modul de lucru impus de aceasta institutie este de natura sa descurajeze demersurile facute de persoanele discriminate. Poate fi invocata aceasta atitudine generala intr-un eventual demers in contencios?
6. Aveti vreun sfat in privinta abordarii pe viitor a acestei chestiuni? Sa astept sa se scurga resptul de termen pana la 2 decembrie (cand ar fi al doilea termen de 90 de zile) sau sa incep demersuri in contencios de pe acum? Se merita acest tip de demersuri sau de cele mai multe ori pierdere de timp? Se pot face doua demersuri --- in sensul ca unul ar fi pentru tratarea generala a petitiei iar altul in eventualitatea ca va exista un raspuns negativ la petitie pe diverse motive: (ca nu m-am prezentat la interviu, ca nu mi-a dat in scris care este motivul pentru care nu sunt acceptat, ca a fost eroare de tiparire a anuntului, pe diverese chestiuni legate de procedura etc)?

Era sa uit de art 2. daca sunt minim doua fapte discriminatorii cum au fost in acest caz exista circumstante agravante. Un motiv in plus sa acorde o atentie deosebita acestei spete.

(6) Orice deosebire, excludere, restrictie sau preferinta bazată pe doua sau mai multe criterii
prevăzute la alin. (1) constituie circumstantă agravantă la stabilirea răspunderii contraventionale
dacă una sau mai multe dintre componentele acesteia nu intra sub incidenta legii penale.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Octombrie 2014
ContSters256771, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters256771 , utilizator 13:32, 25 Noiembrie 2014
MarianBratu a scris:

6. Aveti vreun sfat in privinta abordarii pe viitor a acestei chestiuni? Sa astept sa se scurga resptul de termen pana la 2 decembrie (cand ar fi al doilea termen de 90 de zile) sau sa incep demersuri in contencios de pe acum? Se merita acest tip de demersuri sau de cele mai multe ori pierdere de timp? Se pot face doua demersuri --- in sensul ca unul ar fi pentru tratarea generala a petitiei iar altul in eventualitatea ca va exista un raspuns negativ la petitie pe diverse motive: (ca nu m-am prezentat la interviu, ca nu mi-a dat in scris care este motivul pentru care nu sunt acceptat, ca a fost eroare de tiparire a anuntului, pe diverese chestiuni legate de procedura etc)?


Revin cu o actualizare de informatii --- poate vor ajuta pe cineva --- macar sa stie la ce sa se astepte.

Termenul de rezolvare a petitiei este de 90 de zile iar CNCD a stabilit convocarea partilor in a 96-a zi adica pe 8 decembrie.

Asta desi le-am atras atentia asupra acestui termen. II doare undeva si sunt convins ca vor clasa cazul pe motiv ca nu am fost discriminat.

Am nevoie sa demonstrez ca daca s-a dat un anunt de angajare toate persoanele care isi cautau un loc de munca sunt in legatura directa cu acel anunt.

Ma poate ajuta cineva? Ce sa invoc? Ce sa spun?
Ma simt ca pe vremea inchizitiei in fata careia nu puteai sustine ca Pamantul este rotund si ca se invarte in jurul soarelui. Pozitia lor ca este patrat si are o pozitie fixa era sfanta si cine o contrazicea sfarsea pe rug.

E drept ca acum nu mai exista ruguri ....
Sau ... oi fi eu tampit daca cred ca avem legi care ne protejeaza.

Oricum, sunt deschis la sugestii, am infatisare pe 08/12/2014 si am nevoie de ajutor si pe mai departe. Nu mi se pare normala abordarea. Daca nici 90 de zile nu le ajunge ca sa stabileasca o intalnire atunci nu trebuie sa ne mai mire faptul ca bugetarilor le convine sa stea pe banii nostrii si sa frece .... ce or freca ei in timpul serviciului - pixuri, creioane, rigle orice e bun atata timp cat arata uzat ca si cum cineva le-ar folosi.

1. Conform art.1 alin.1 din OG 27/2002 , petitiile se formuleza in nume propriu.

2. Vedeti daca va ajuta aceste linkuri
www.cncd.org.ro/Files/?FileID=226

www.cncd.org.ro/Files/?FileID=51
Multumesc mult pentru ajutor. Chiar ma ajuta ce mi-ati trimis. Am citit acea hotarare si intr-adevar, anuntul era general nu preciza in mod clar varsta. In cazul meu varsta a fost clar precizata intre 25 si 35 ani si din anunt reiese si faptul ca este cautata o persoana de sex feminin. Oricum sunt cateva elemente foarte interesante acolo pe care le voi invoca.

Din ce am primit pana acum de la CNCD am inteles ca ei merg pe ideea ca intrucat nu am avut nicio legatura cu firma nu am fost discriminat - e posibil sa spuna altceva si sa nu fi inteles eu bine. Ideea este ca ei au confundat de multe ori legea in timpul convorbirilor telefonice in sensul ca exista doua articole 7 (1) care se refera la neangajarea pe criterii discriminatorii a cuiva - caz in care mi se parea normal sa vin cu dovezi ca am fost la interviu sau am trimis CV (ceva de genul asta) si 7 (2) care se refera la conditionarea angajarii printr-un anunt - redau mai jos articolele.

Redau si ce mi-au transmis pana acum, poate ma ajuta cineva sa inteleg exact unde vor ei sa bata si daca este corect sau nu.

ART. 7
(1) Constituie contravenŃie, conform prezentei ordonanŃe, refuzul unei persoane fizice sau
juridice de a angaja în munca o persoana
pentru motivul ca aceasta aparŃine unei anumite rase,
nationalitati, etnii, religii, categorii sociale sau unei categorii defavorizate ori din cauza
convingerilor, vârstei, sexului sau orientarii sexuale a acesteia, cu excepŃia cazurilor prevăzute de
lege.
(2) Constituie contravenŃie, conform prezentei ordonanŃe, condiŃionarea ocupării unui post
prin anunŃ sau concurs, lansat de angajator ori de reprezentantul acestuia, de apartenenŃa la o
anumită rasa, naŃionalitate, etnie, religie, categorie socială sau la o categorie defavorizată, de
varsta, de sexul sau orientarea sexuală, respectiv de convingerile candidaŃilor, cu excepŃia
situaŃiei prevăzute la art. 2 alin. (9).

Mesajul de la CNCD:

Pe aceasta cale va punem in vedere aspectele ce privesc calitatea procesuala active a partilor, in fata CNCD. Astfel, relative la acest aspect retinem dispozitiile procedural care dispun ca art. 5 “Petentul este persoana care se considera discriminate si sesizeaza Consiliul cu privire la savarsirea faptei de discriminare impotriva sa….”, art.7”(1) Persoana interesata este fie persoana care se considera discriminate si sesizeaza Consiliul cu privire la asavarsirea unei fapte de discriminare impotriva sa, fie una din persoanele prevazute la art. 8, alin (1) si (2) sau alte personae care au interes legitim in combaterea discriminarii si reprezinta o persoana, un grup de personae sau o comunitate impotriva careia s-a savarsit o fapta de discriminare”
In acest sens a fost invocate, din oficiu, exceptia lipsei calitatii procesuale active in ce priveste depunerea petitiei la CNCD

am subliniat si am ingrosat exact ca in adresa de la CNCD


Din ce spun ei , daca nu va incadrati in textul de lege , nu aveti sanse.

Stiu ca daca nu ma incadrez in textul de lege nu am sanse dar atunci cine are sanse? Cine poate depune o sesizare la un astfel de anunt?

Eu insa am o opinie diferita fata de ei si incerc sa mi-o sustin. In plus CNCD se putea autosesiza dar nu au fost interesati de caz.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Discriminare s.sttefan s.sttefan Buna ziua Va rog sa ma lamuriti daca in cazul functionarilor publici cu aceleasi drepturi si obligatii si care lucreaza in schimburi, seful nemijlocit ii ... (vezi toată discuția)
Discriminare pe criteriu de nationalitate? maziluflorin26 maziluflorin26 am sunat la o firma de recrutare forte de munca in strainatate ,din tg muresi si mi sa spus ca daca nu am dubla cetatenie maghiara-romina nu pt fi candidat la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! este legal ca o discoteca sa permita accesul doar ... cat1000 cat1000 Buna ziua! Este legal ca o discoteca sa permita accesul doar studentilor, pe baza carnetului de student? Se poate considera discrimare? Exista vreo lege care ... (vezi toată discuția)