avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 204 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CCM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CCM

Am nevoie de ajutor specializat; ma intereseaza ce poate face un Sindicat nereprezentativ daca cel reprezentativ, care participa la negocieri, nu semneaza un nou ccm la nivelul unitatii, iar conducerea refuza sa semneze un act bilateral cu cel nereprezentativ? Eu, ca membru in cel nereprezentativ voi fi privat de niste drepturi, pentru perioada cat nu exista ccm, drepturi pe care nu le voi mai putea recupera dupa perioada fara contract. Multumesc. MillanaX-(
Sper ca daca nu postez corect, voi fi indrumata spre forumul competent.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:34, 26 Aprilie 2012
In primul rand, la nivel de unitate, angajatii sunt reprezentati de catre sindicat legal constituit si reprezentativ, conform legii 62/2011 - a dialogului social, sau de catre reprezentantii angajatilor acolo unde nu exista sindicat reprezentativ. Prin urmare nu putem vorbi de participarea la negocierea unui CCM a unui sindicat nereprezentativ. In al doilea rand, negocierea este obligatorie, nu si incheierea unui CCM la nivel de unitate, astfel ca in situatia in care partile nu ajung la un acord in privinta negocierii clauzelor supuse negocierii, nu se incheie un contract. Angajatii vor beneficia de drepturile minimale prevazute in CCM la nivel superior sau cele prevazute de C.Muncii. In al treilea rand, CCM produce efecte pentru toti angajatii din unitate, indiferent daca fac parte sau nu dintr-o organizatie sindicala reprezentativa. In consecinta, daca se incheie un CCM la nivel de unitate, veti benefica de drepturile prevazute in contract, indiferent daca sunteti sau nu membru in sindicat.
Multumesc pentru raspuns. Dar, intrebarea era daca se poate semna un acord cu sindicatul nereprezentativ, in lipsa unui ccm, ramanerea pe cim fiind.....dureroasa, sa zic asa? Multumesc pentru timpud pretios. Millana
Acel acord nu poate avea regimul juridic al unui c.c.m. la nivel de unitate ... potrivit principiului libertatii contractuale , partile pot incheia un astfel de acord ....
Multumesc. "Pot"-ul asta nu prea este imperativ; daca nu vrea conducerea...nu se face. Ca dovada ca la hartiile inaintate nici nu s-a obosit sa raspunda, sau ne discute pe marginea propunerilor.
Asa este .. nu se poate impune incheierea unui astfel de acord cu angajatorul

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce se poate pierde din contractul colectiv de muncă daca sindicatul ... scoica_80 scoica_80 Ce se poate pierde din contractul colectiv de muncă daca sindicatul nu mai are reprezentativitate( nu mai are număr suficienti membrii pentru a ne mai putea ... (vezi toată discuția)
Act aditional la ccm Mitzi76 Mitzi76 Am o intrebare. In unitatea noastra, ca act aditional la CCM se semneaza o nota comuna administratie-sindicat. Exista doua sindicate, din care unul ... (vezi toată discuția)
Ccm la nivel de unitate consumcoopganesti consumcoopganesti Ce trebuie sa faca angajatorul pentru demararea actiunii de negociere a CCM la nivel de unitate, in cazul in care salariatii nu sunt organizati intr-un ... (vezi toată discuția)