avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Delapidare
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Delapidare

Buna ziua tuturor!

As dori sa ma lamuriti in legatura cu un caz cat se poate de repede! Va multumesc anticipat!
Un angajat al unri firme a incasat numerar banii pe care nu i-a predat in 24 de ore asa cum era stipulat in contract. Firma vrea sa ii impute suma de pe chitante+alte sume care apar pe niste facturi(unele pe persoana fizica, altele pe firma-dar care nu au primit marfa-marfa fiind vanduta unui alt client). Firma doreste sa deschida un proces penal pt. infractiunea de delapidare. Intrebarea este: daca se achita suma incasata pe chitante si nedepusa la timp, mai poate fi acuzat de delapidare??? Mentionez ca firma ii imputa atat sumele de pe chitante cat si cele de pe facturi. Mai adaug ca suma este mult sub 200.000 lei. Daca se vor achita sumele de pe chitante, firma mai poate intenta procesul. Mai mentionez ca fiind angajat de mai multe luni, doar acum i-a trimis fluturasii de salarii si i-a zis sa ii semneze pe toti(retroactiv) in doua exemplare. Cum se poate solutiona un astfel de caz??? Ce consecinte apat in astfel de cazuri???
Va rog sa raspundeti cat mai detaliat posibil. Ce sanctiuni se pot aplica ???? (Nu am intalnit pana acum astfel de cazuri si nu stiu ce raspuns ii pot da. Va rog sa ma ajutati)
Cel mai recent răspuns: sorana_sabau , utilizator 12:34, 25 Aprilie 2012
Daca se depune plingere pentru delapidare,impacarea partilor sau retragerea plingerii nu opereaza,procesul penal merge inainte.Indicat este sa se faca plingere de 213 Cod Penal la instanta.
Pai da, insa art. 213 este abuz de incredere, iar firma vrea sa invoce 215 sau 215 indice 1. Ce poate face angajatul in acest caz????
alinadrapa a scris:

Pai da, insa art. 213 este abuz de incredere, iar firma vrea sa invoce 215 sau 215 indice 1. Ce poate face angajatul in acest caz????


Situatia de fata nu e abuz de incredere, ci delapidare. Citez din codul penal:


Delapidarea

Însuşirea, folosirea sau traficarea, de către un funcţionar, în interesul său ori pentru altul, de bani, valori sau alte bunuri pe care le gestionează sau le administrează, se pedepsesc cu închisoare de la unu la 15 ani.

În cazul în care delapidarea a avut consecinţe deosebit de grave, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea unor drepturi.
Da, este vorba de infractiunea de delapidare.
Daca in privinta sumei depusa mai tarziu de 24 de ore se poate discuta ca ar putea scapa in celelalte privinte nu cred ca va iesi bine.
Cred ca ar trebui sa isi angajeze avocat intrucat pedepasa este de 10 ani...si cam greu sa se dea cu suspendare...
Cu tot respectul as dori sa va contrazic (consider ca nu vorbesc prostii).

Avand in vedere ca ma aflu in calitate de invinuit intr-un dosar de delapidare, am incercat sa ma documentez legat de solutiile date de instanta in astfel de cazuri si consider ca in cazul de fata vinovatul are sanse destul de mari sa scape cu suspendare daca este gasit intradevar vinovat.

Iar o pedeapsa de 10 ani nu am vazut inca, si m-am uitat peste cateva solutionari de dosare.

Alte discuții în legătură

Abuz de incredere Cristiann86 Cristiann86 Abuzul de incredere, furt, delapidare a) Un vanzator angajat la un magazin de cartier ia din banii luati din vanzarea produselor de pe rafturi. Ce ... (vezi toată discuția)
Vreauun raspuns sincer si concret claulau claulau am lucrat la o firma de transport international ca si cond auto. la una din cursele efectuate am pierdut portofelul cu actele si o suma de bani(32 mil lei ... (vezi toată discuția)
Firma privata-asociat cercetat pentru delapidare. ciovica ciovica Infractiunea de delapidare poate fi comisa de unul dintre asociatii unei societati comrciale (firma privata).Dar de catre administratorul unei astfel de ... (vezi toată discuția)