In cazul in care se lucreaza 4 zile pe saptamana, in loc de 5, cel putin 6 luni din an , se diminueaza numarul de zile de concediu de odihna, in anul respectiv, sau nu ? Mentionez ca se lucreaza 4 zile pe saptamana din dispozitia administratiei societatii comerciale in care lucrez .
Pai de anul trecut din iunie s-a luat masura sa se lucreze 4 zile in loc de 5 din cauza crizei, cica. Nu a mai putut administratia sa ne oblige sa luam concediu fara plata si a recurs la metoda asta , bineinteles si cu diminuarea corespunzatoare a dreptului salarial. Din cate stiu aceasta s-a putut realiza chiar in baza unei legi !
Art.52 (3) C.mun. : In cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.
Am inteles! Dar intrebarea mea a fost ca in acest caz se diminueaza numarul de zile de concediu de odihna? Fta de minimul din lege ? adica mai putin de 20 de zile pe an?