avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 894 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Probleme cu angajatorul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Probleme cu angajatorul

Este vorda de situatia in care se afla sotia mea si am zis sa intreb pentru ceva sfaturi inainte de a ajunge la declaratii al politie sau tribunal.
A lucrat pana ieri la un magazin impreuna cu o colega la care i-a fost desfacut contractul de munca saptamana trecuta in urma unui inventar pe motiv ca ar fi furat din magazin .
Dupa aceasta stresul din partea patronului a continuat asupra sotiei iar ieri nemaiputand suporta si-a oprit bani cuveniti de salariu din incasari si a inchis iar azi nu i-a mai raspuns la telefon patronului, nepredandu-i nici cheile acesta a inceput sa-i trimita mesaje de amenintare ca o da la politie pentru furt si de ce nu-i raspunde ca nu se pune nimeni cu el
In fine, intrebarea mea este ce ar fi de facut ca sa nu se ajunga la politie si tribunal, ca de furt nu cred ca ar fi vorba , sotia si-a luat doar ce i-se cuvenea , magazinul este supravegheat video lucru care cred ca-i poate fi de folos sa dovedeasca ca nu a furat altceva din magazin

Cel mai recent răspuns: dana13 , utilizator 02:32, 25 Aprilie 2012
Ar fi bine ca sotia dvs sa se duca sa discute cu fostul patron sa lamureasca situatia. O intelegere amiabila este mai buna decat o lupta in justitie.

De asemenea, ar trebui ca inca de la prima discutie sotia dvs sa ceara incetarea contractului de munca cu acordul partilor. Daca se mai prelungeste relatia de munca cu patronul, acesta ii poate face probleme serioase.

O sfatuiesc sa nu mai prelungeasca starea de conflict deoarece patronul are legea de partea sa, sotia dvs neavand nici un drept de retentie asupra marfurilor sau de posesie asupra spatiului. Faptele sotiei dvs pot constitui fapte grave, prevazute in legea penala.

Incercati o intelegere amiabila cu fostul patron, fara intarziere.
1. Este furt , in toata regula, chiar daca angajatorul ii datora salariul pentru munca depusa ... prin urmare, trebuie sa mearga la angajator si sa-i inapoieze cheile de la magazin ..

2. Ar fi bine ca in momentul cand se prezinta la magazin sa se faca si un inventar al narfurilor existente , astfel incat dupa plecarea de acolo sa nu fie acuzata de lipsa la inventar.

3. Pentru neplata salariului sau alte incalcari ale legislatiei muncii, sotia dvs putea sesizat ITM-ul si/sau promova o actiune in instanta impotriva angajatorului.

4. Si amenintarea patronului constituie o fapta de natura penala , chiar daca este veridic ceea ce spune acesta.
Multumesc de sfaturi, am fost eu azi dimineata la patron si i-am predat cheile si ce mai avea sotia de predat , spunandu-i ca ea nu s a putut prezenta cu ele din cauza problemelor cu tiroida agravate de stresul de la magazin.
Inventar cica o sa faca el si sotia o sa fie buna de plata dupa cum a declarat el
Bineneteles ca el a inceput cu amenintari si ca ne intalnim la politie, acuma nu stiu cum se va termina totul dar la o adica si sotia poate depune plangere la politie pentru amenintari si mai ales evaziune fiscala
Da, sotia dvs poate face inaintea lui plangere penala pentru amenintare ... pentru fapte care ar constitui evaziune fiscala poate sesiza: Garda Financiara , Politia - serviciul de investigare a fraudelor sau ANAF-ul.
buna ziua,sotul meu nu a explicat prea bine situatia .De cand a deschis acest magazin in ianuarie 2012 (a mai avut vreo 2 dar le-a inchis din cauza datoriilor)a avut 4 vanzatoare pe care le-a dat afara dupa cateva sapt tot pe acelasi motiv:ca au furat ,la nici una nu le-a mai dat salarul pentru munca depusa.La ultimul inventar a dat-o afara pe colega mea si m-a lasat singura in magazin la program de 10 ore inclusiv duminica(eu avand contract pe 4 ore) .Stiind situatia anterioara a colegelor si stresul care il aveam zilnic cu patronul mi-a agravat starea de sanatate,si am decis ca nu mai pot continua munca la magazin ,la sfarsitul zilei mi-am luat salarul pina in ziua in care am lucrat si i-am lasat scris pe monetar,pentru ca aici asa ne primeam salariile ,nu pe stat de plata sau fluturas,sau din mana de la patron,din monetar in 15 si in 30.Binenteles ca la incadrare de 4 ore mi-a trecut un salar de 36a lei cand mie personal imi dadea 700 lei.Daca eu plecam fara bani de la magazin nu ii mai primeam niciodata,pentru ca nu ii mai da.Cunosc multe persoane care au lucrat pt ei si nu li s-au mai dat bani pe ultimele sapt.Stiu ca am actionat din instinct dar numai asa imi puteam primi salarul cuvenit,ca pt asta m-am angajat.Acum ma ameninta ca nu ne punem noi cu ei ca nu o sa scap asa usor,ca ei il cunoaste pe seful politiei si o sa imi faca plingere penala ,ca mama unuia dintre ei este ceva sefa mare la finante si tatal prin ceva partid.Desi 90 % functioneaza ilegal fara acte de provenienta a marfii nu ii verifica nimeni din cauza parintilor.Acum eu ma intreb :de ce nu a facut nici o plingere penala pt furt pina acum ,pt nici o colega de-a mea desi are declaratie scrisa ca a luat marfa din magazin sa o vanda in alta parte,si s-a trezit acum sa ma acuze pe mine de furt ca mi-am luat salarul meu pt care am muncit?
sper sa gasesc o rezolvare cat mai curand ,pt ca eu sunt o femeie cu 2 copii si frica de D-zeu ,nu m-am angajat sa fac munca voluntara neplatita

Alte discuții în legătură

Demisie ContSters289992 ContSters289992 am lucrat la un magazin 4luni unde mi s-a spus ca am contract de munca dar de cate ori ceream sa-l vad au zis ca este la contabila.acum am plecat am predat ... (vezi toată discuția)
Angajare fara carte kakadu kakadu buna ziua.am si eu o intrebare care ma poate ajuta va rog..am lucrat la o firma timp de 12 ore pe zi de luni pana sambata..(patronii deschideau si vindeau ... (vezi toată discuția)
Demisie fara preaviz forraistefan forraistefan Buna ziua , Am fost angajat la o firma dealer Cosmote din data de 01.08.2013. In luna Februarie 2014 in urma a mai multor conflicte cu angajatorul fiindca nu ... (vezi toată discuția)