am lucrat la un magazin 4luni unde mi s-a spus ca am contract de munca dar de cate ori ceream sa-l vad au zis ca este la contabila.acum am plecat am predat cheile de la magazin colegei si le-am zis ca nu mai vreau sa merg,iar eu m-au amenintat ca ma dau la politie pt furt,fiindca ieri mi-am luat salariul.nu am avut stat de plata si nu am semnat nici un contract de munca,sau macar vreun inventar.la angajare nu au facut inventar ca au zis ca mergem pe incredere iar acum mi-au zis ca vor face inventar fara mine si ma dau la politie.
1. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.
(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........
Prin urmare, intrucat angajatorul a incalcat dispoziriile art.16 alin.3 C.mun. , puteti sesiza ITM-ul.
2. Daca v-ati luat salariul din incasarile magazinului , atunci puteti fi acuzata de furt ...
3. In temeiul art. 81 alin. (8) C. muncii, salariatul poate demisiona fara preaviz si in cazul incalcarii de catre angajator a obligatiilor izvorand din contractul individual de munca.
Alături de posibilitatea de a demisiona fără preaviz în cazul încălcării de către angajator a obligaţiilor sale - neplata salariului - , va pastrati si dreptul de a sesiza instanţa judecătorească si/sau Inspectia Muncii ori ITM-ul..
da mi-am luat salariul din incasarile magazinului dar asa s-au luat salariile tot acest timp si le-am zis ca mi-am luat salariul inainte sa plec din magazin si inainte sa-i anunt ca nu mai vin nu am luat bani fara stirea sefilor
buna ziua.stiu ca este greu de dovedit acest lucru,dar noi faceam in fiecare seara monetarul pe un vocabular,unde treceam platile facute in ziua respectiva,inclusiv cati bani ne-am luat fiecare din salariul,pt ca noi ne luam salariul in rate,in functie de cati bani aveau nevoie sefii pt. marfa.azi 50lei,maine 100 si tot asa pana reuseam sa ne luam banii.si de fiecare data le spuneam telefonic totul si treceam in carnetel.
Carte de munca
lore79
Buna ziua,am lucrat aproximativ 2 luni fara carte de munca,azi \\"am demisionat\\".Patronul a zis ca imi face carte de munca,dar acest fapt nu sa implinit.Daca ... (vezi toată discuția)