Buna ziua,am lucrat aproximativ 2 luni fara carte de munca,azi "am demisionat".Patronul a zis ca imi face carte de munca,dar acest fapt nu sa implinit.Daca o reclam la ITM,eu ce sanctiuni pot primi ca am lucrat fara carte de munca?
Puteti primi si dvs amenda de la ITM ...
Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.....
e) primirea la munca a pana la 5 persoane fara incheierea unui contract individual de munca, potrivit art. 16 alin. (1), cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoana identificata; f) prestarea muncii de catre o persoana fara incheierea unui contract individual de munca, cu amenda de la 500 lei la 1.000 lei;
....
Va multumesc pt raspuns,dar pe mine si colega mea ne-au tot amantat cu cartea de munca de pe o zi pe alta,iar pe o alta a mintit-o zicandu-i ca ia facut carte,dar la cateva saptamani dupa ce "si-a" dat demisia a aflat ca de fapt nu-i facuse nici ei carte de munca.De salariu ce sa mai zic............ca suntem in urma de tot
Art.16
...
(3) Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.
...
2. Asadar sa luati aminte pentru de acum inainte: nu incepeti activitatea pana nu semnati si nu primiti si dvs. un exemplar din CIM.
Dupa 01.01.2011 nu se mai folosesc carnete de munca ... angajatorul avand obligatia legala sa va intocmeasca contract de munca ...
art.16 C.mun.
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana. Obligatia de incheiere a contractului individual de munca in forma scrisa revine angajatorului. Forma scrisa este obligatorie pentru incheierea valabila a contractului.
.....