avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

cheltuieli de judecata

In urma unei actiuni in instanta, in care am cerut "exercitarea comuna "asupra minorilor si stabilirea unui program de vizita, reclamanta a formulat o cerere reconvetionala in care printre altele a solicitat si cheltuieli de judecata. Sunt divortat de 2 ani iar intrebarea mea este : in acest caz cand eu imi cer un drept legal , as putea fi pus sa platesc cheltuieli de judecata?, Este legal sa se ceara asa ceva intr-un asemenea caz?
Depinde, daca pe langa acest capat de cerere au mai existat si altele - de ex. divortul, si ce a dispus judecatorul asupra tuturor capetelor de cerere. Ideea este ca, partile unui proces sunt obligate la plata cheltuielilor de judecata daca, cad in culpa procesuala - adica daca pierd procesul si castiga partea adversa. In cazul dvs, daca obiectul actiunii a fost strict exercitarea autoritatii comune asupra copiilor si programul de vizitare, si s-au admis solicitarile dvs asa cum le-ati cerut, nu sunteti in culpa procesuala, si chiar daca partea adversa a cerut cheltuieli de judecata, nu veti fi obligat la plata lor.
Părţii ale cărei pretenţii sau apărări au fost admise în întregime i se vor acorda integral cheltuielile dovedite ca efectiv făcute, cu excepţia cazului prevăzut în art. 275 C. proc. civ., cînd pîrîtul, care nu fusese pus în întîrziere, a recunoscut la prima zi de înfăţişare pretenţiile reclamantului.
Cînd pretenţiile ce formează obiectul acţiunii au fost admise doar parţial, instanţa va acorda celui care a cîştigat procesul numai o parte din cheltuielile de judecată suportate, proporţional cu pretenţiile admise.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort daniel26101980 daniel26101980 Buna ziua! Daca eu am deschis actiunea de divort , pentru infidelitate si neglijarea familiei de catre sotie, si castig procesul , instanta va hotatri ... (vezi toată discuția)
Plata datoriei in timpul judecatii radujura radujura Care este mecanismul care ii permite reclamantului intr-un proces civil sa evite suportarea cheltuielilor de judecata, pentru motivul ca cererea sa va fi ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata pentru divort si pentru partaj ! soata soata Cheltuielile de judecata in cazul procesului de divort si de partaj pot fi cerute de catre o parte , in ce situatii ??? (vezi toată discuția)