avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1105 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua! Daca eu am deschis actiunea de divort , pentru infidelitate si neglijarea familiei de catre sotie, si castig procesul , instanta va hotatri impartirea cheltuielilor de judecata, sau cel care pierde plateste in intregime cheltuiala?
Cel mai recent răspuns: Magdalena Visoiu , Avocat 09:19, 4 Octombrie 2010
Cel care va cadea in pretentii (va pierde procesul ) , va plati , in intregime, cheltuielile de judecata.
Insa, in cazul divortului, este posibila compensarea acestora.
Recunoasterea ,la prima zi de infatisare, a pretentiilor reclamantului, conduce catre exonerarera de la plata acestor cheltuieli.

Conform art. 274 C. proc. civ. prevede că partea, care cade în pretenţii va fi obligată, la cerere, să plătească cheltuielile de judecată.
La baza obligaţiei de restituire a cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală. Partea din vina căreia s-a purtat procesul trebuie să suporte cheltuielile făcute justificat, de partea cîştigătoare.
În lumina acestor principii, dispoziţiile alin. II din art. 274 C. proc. civ. trebuie puse în concordanţă cu prevederile art. 276 din acelaşi cod.
Astfel, sub aspectul cheltuielilor de judecată, poziţia juridică de parte cîştigătoare este determinată de raportul dintre conţinutul obiectului acţiunii şi rezultatul obţinut prin hotărîrea de soluţionare a litigiului.
În consecinţă, părţii ale cărei pretenţii sau apărări au fost admise în întregime i se vor acorda integral cheltuielile dovedite ca efectiv făcute, cu excepţia cazului prevăzut în art. 275 C. proc. civ., cînd pîrîtul, care nu fusese pus în întîrziere, a recunoscut la prima zi de înfăţişare pretenţiile reclamantului.
Cînd pretenţiile ce formează obiectul acţiunii au fost admise doar parţial, instanţa va acorda celui care a cîştigat procesul numai o parte din cheltuielile de judecată suportate, proporţional cu pretenţiile admise.
De asemenea se vor acorda în mod integral cheltuielile de judecată efectiv făcute, de partea cîştigătoare, cînd partea potrivnică prin atitudinea sa, a determinat pe reclamant să introducă acţiunea în modul în care a fost formulată.
Ultima modificare: Luni, 4 Octombrie 2010
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1. daca vi se admite cererea integral si ati solicitat cheltuieli - plateste sotul;
2. daca vi se admite cererea partial si ati solicitat cheltuieli - sotul plateste proportional;
3. daca nu vi se admite cererea si sotul a solicitat cheltuieli - platiti dvs;
3. daca sotul este de acord cu cererea ori nimeni nu solicitat cheltuieli - nu plateste nimeni.
cel care pierde plateste in intregime cheltuielile
Cheltuielile se platesc in masura in care au fost solicitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata pufuletul pufuletul In urma unei actiuni in instanta, in care am cerut \"exercitarea comuna \"asupra minorilor si stabilirea unui program de vizita, reclamanta a formulat o cerere ... (vezi toată discuția)
Art. 274 cod procedura civila Mihai Pop Mihai Pop Buna seara, Am fost reclamant intr-un dosar, actiunea a fost admisa in parte dar in baza art 274 cod procedura civila am fost obligat sa platesc paratului ... (vezi toată discuția)