avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Art. 274 Cod procedura civila
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Art. 274 Cod procedura civila

Buna seara,
Am fost reclamant intr-un dosar, actiunea a fost admisa in parte dar in baza art 274 cod procedura civila am fost obligat sa platesc paratului cheltuielile de judecata.
Este corect acest lucru? Mie nu mi se pare.Dvs ce parere aveti?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:29, 19 Noiembrie 2011
Interesant in mod normal partea cazuta in pretentii trebuie sa achite cheltuielile de judecata, cum a motivat ceea ce sustineti instanta
Mie mi se pare ca instanta a facut aplicarea art. 276 Cod procedura civila si a apreciat ca nu este cazul sa faca compensarea cheltuielilor de judecata. Nu uitati ca nu ati castigat, ci ca actiunea a fost admisa in parte.
Art. 276
Cand pretentiile fiecarei parti au fost incuviintate numai in parte, instanta va aprecia in ce masura fiecare din ele poate fi obligata la plata cheltuielilor de judecata, putand face compensarea lor.

"Putand face compensarea" insemna ca instanta nu este obligata sa faca aceasta compensare. Pe de alta parte, instanta a apreciat ca, admitand in parte actiunea, poate obliga reclamantul la plata cheltuielilor de judecata. Aici depinde de ceea ce s-a admis, practic, respectiv de importanta capetelor de cerere admise in raport cu importanta celor respinse. Si mai depinde si de instanta, desigur.

Este doar o opinie, nimic mai mult.

@juristconsult

Nu ati vazut niciodata hotarari judecatoresti in care reclamantul pierde litigiul iar paratul este obligat la plata cheltuielilor de judecata? Eu am vazut nenumarate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Noiembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Compensarea se poate face numai daca ambele parti au solicitat plata cheltuielilor de judecata ...
În practica judiciară nu se face totdeauna o aplicare corectă a dispoziţiilor art. 274 şi 276 C. proc. civ., care reglementează modul în care trebuie acordate cheltuielile de judecată.
Dacă există cereri din partea ambelor părţi, admise în total sau în parte, ipoteză reglementată în art. 276 C. proc. civ., instanţa va compensa, total sau parţial, cheltuielile de judecată. Compensarea este totală, cînd cheltuielile rămîn în sarcina fiecăreia din părţile care le-a suportat şi este, parţială cînd una din părţi are dreptul să recupereze unele sume din cheltuielile pe care le-a suportat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort daniel26101980 daniel26101980 Buna ziua! Daca eu am deschis actiunea de divort , pentru infidelitate si neglijarea familiei de catre sotie, si castig procesul , instanta va hotatri ... (vezi toată discuția)
Obtinere cheltuieli de judecata adi_2010 adi_2010 Reclamantul - 4 capete de cerere, 3 neadmise, unul admis partial. NU solicita cheltuieli de judecata. Paratul - 5 capete de cerere, 4 admise in totalitate, ... (vezi toată discuția)