avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 305 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Obtinere cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Obtinere cheltuieli de judecata

Reclamantul - 4 capete de cerere, 3 neadmise, unul admis partial. NU solicita cheltuieli de judecata.
Paratul - 5 capete de cerere, 4 admise in totalitate, unul amis partial. Solicita cheltuieli de judecata.

Care este partea care cade in pretentii?

Concret, paratul a obtinut plata cheltuielilor de judecata in fond, in apel insa reclamantul cere compensarea lor, sau diminuarea.
Cel mai recent răspuns: adi_2010 , utilizator 10:44, 12 Februarie 2012
Plenul Tribunalului Suprem, Decizie nr. 11 din 23/07/1959, Cheltuielile de judecată în cauzele civile.
3. În cazul cînd există cereri din partea ambelor părţi admise în total sau în parte, instanţa va compensa, după caz, total sau parţial, cheltuielile de judecata. Compensarea se poate face şi în cazul în care a fost admis numai unul din capetele de cerere ale acţiunii.

[ link extern ]
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Chiar si daca, pe fond, reclamantul a specificat in actiunea sa : "Nu solicit cheltuieli de judecata"?!
Multumesc
In acest conditii nu se face compensarea lor, daca la instanta de fond nu a solicitat acest lucru .. poate doar cu cele efectuate cu ocazia judecarii caii de atac a apelului.
Faptul ca eu am cerut si am obtinut plata cheltuielilor de judecata l-a cam iritat pe reclamant si atunci incearca in apel sa mai scoata niste bani de la mine, desi "miza" procesului este o pensie de intretinere pentru copilul lui, pe care refuza sa o plateasca asa cum a stabilit instanta de fond (adica de la data introducerii actiunii mele), incercand sa mute aceasta data cat mai "in prezent", pentru ca, dupa parerea sa, pensia este pentru viitor, nu pentru trecut :). Si daca tot nu plateste pensia, de ce sa nu mai si ia bani de la mama, nu?!
Dar asta este o alta poveste.
Multumesc inca o data.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 274 cod procedura civila Mihai Pop Mihai Pop Buna seara, Am fost reclamant intr-un dosar, actiunea a fost admisa in parte dar in baza art 274 cod procedura civila am fost obligat sa platesc paratului ... (vezi toată discuția)
Granituire aordodi aordodi Buna ziua. S-a finalizat procesul de granituire prin care unul din vecini a cerut ca sa se stabileasca linia de hotar şi demolarea unor anexe construite ... (vezi toată discuția)