avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1072 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Diminuarea chelutielilor de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Diminuarea chelutielilor de judecata

Cand se diminueaza?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:42, 24 Iunie 2010
Sunt multe situatii
-cheltuielile de pot diminua cand se admite in parte o actiune,
-se pot dimininua cand se admit anumite capete de cerere, iar altele
se resping,
- la partaj cheltuielile se compenseaza in raport de cota fiecarui mostenitor,
-judecatorul poate dimininua cheltuielile cand apreciaza ca sunt nejustificate,
disproportionate.
alexandrucojo a scris:

Cand se diminueaza?

a) dacă pretenţiile au fost admise parţial, instanţa va acorda celui care a câştigat procesul numai partea din cheltuielile de judecată corespunzătoare pretenţiilor admise, întrucât ambele părţi sunt în culpă procesuală;
b) dacă au fost admise numai unele capete de cerere, pârâtul va fi obligat la cheltuieli de judecată proporţional culpei sale procesuale;
c) când ambele părţi au formulat cereri, admise în tot sau parte, instanţa va compensa, după caz, total sau parţial, cheltuielile de judecată. Potrivit art.276 C.proc.civ., când pretenţiile fiecărei părţi au fost încuviinţate numai în parte, instanţa va aprecia în ce măsură fiecare din ele poate fi obligată la plata cheltuielilor de judecată, putând face compensarea lor.
Judecătorii nu pot micşora cheltuielile de timbru, taxe de procedură şi impozit proporţional, plata experţilor, despăgubirea martorilor, precum şi orice alte cheltuieli pe care partea care a câştigat va dovedi că le-a făcut (art.274 alin.2 C.proc.civ.).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 274 cod procedura civila Mihai Pop Mihai Pop Buna seara, Am fost reclamant intr-un dosar, actiunea a fost admisa in parte dar in baza art 274 cod procedura civila am fost obligat sa platesc paratului ... (vezi toată discuția)
Divort daniel26101980 daniel26101980 Buna ziua! Daca eu am deschis actiunea de divort , pentru infidelitate si neglijarea familiei de catre sotie, si castig procesul , instanta va hotatri ... (vezi toată discuția)
Recuperare cheltuieli de judecata adriana.chiritescu adriana.chiritescu Am castigat un proces la Tribunalul Muncii care avea trei capete de cerere:anulare avertisment , plata daune morale si plata cheltuieli de judecata. Instanta ... (vezi toată discuția)