avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Granituire
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Granituire

Buna ziua.
S-a finalizat procesul de granituire prin care unul din vecini a cerut ca sa se stabileasca linia de hotar şi demolarea unor anexe construite inainte de a cumpara vecinul imobilul vecin.
S-a efectuat o expertiza pentru a stabili linia de hotar, în urma căruia rezulta că linia de hotar va rămâne pe aliniamentul existent marcat de pereţii existenţi. Atat zidul anexelor cat şi zidul imobilului vecin au fundaţii separate si sunt separate printr-un rost de cca 5 cm.
Reclamantul a solicitat o contraexpertiză, care în concluzie păstrează acelaşi aliniament pentru linia de hotar fără ca anexele să trebuiască a fi demolate.

Solutia data de judecatorie:
Admite în parte acţiunea civilă având ca obiect grăniţuire şi obligaţie de a face Stabileşte linia de hotar dintre proprietăţile învecinate ale părţilor pe aliniamentul ABDC propus prin raportul de contraexpertiză efectuat în cauză de către experţii ....... şi care face parte integrantă din prezenta în acest sens. Respinge restul capetelor de cerere formulate de către reclamanţi. Obligă pârâtul să plătească reclamanţilor suma de 1.900 lei, cu titlu de cheltuieli de judecată parţiale şi compensează în rest cheltuielile de judecată avansate de părţi. Dispune restituirea către reclamanţi a sumei de 1.500 lei achitate în plus pentru efectuarea contraexpertizei, conform chitanţelor ....... Cu drept de apel în termen de 15 zile de la comunicare. Pronunţată în şedinţă publică azi, 22.06.2012.

Intrebare:
1. Cum se poate ca aliniamentul stabilit de contraexpertiză este cel existent, se respinge demolarea anexei şi celelalte capete, şi totuşi pârâtul este obligat să suporte parţial cheltuieli de judecată?
2. Daca pârâtul contesta decizia judecătoriei, si din varii motive se respinge apelul se poate ca aceste cheltuieli de judecată sa fie suportate in intregime de pârât?
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2012
aordodi, utilizator
Cel mai recent răspuns: aordodi , utilizator 13:56, 26 Iunie 2012
Inteleg ca s-a admis capatul de cerere privind granituirea ... in acest caz cheltuielile de judecata se suporta de ambele parti, intrucat hotararea profita ambilor. Probabil ca 1.900 lei este 1/2 din cheltuielile cu expertiza si contraexpertiza, taxa de timbru sau ce o mai fi acolo si s-au compensat cheltuielile cu avocatii.
Daca paratul contesta hotararea si se respinge apelul va suporta cheltuielile d-voastra in apel dar nu se va modifica cuantumul celor de la fond. Ele pot fi modificate doar in cazul in care s-ar admite apelul.
1-Potrivit disp. art. 274 Codul de procedura civila.
Partea care cade în pretenţii va fi obligată , la cerere, să plătească cheltuieli de judecată.

2-Daca paratul contesta hotararea instantei de fond,instanta care judeca apelul poate respinge actiunea sau poate mentine ca temeinica si legala hotararea instantei de fond
1. Deci daca eu vreau sa il fac pe oricare dintre vecini sa scape de niste bani, pornesc o actiune de granituire chiar daca stiu ca nu am dreptate, fac o expertiza, contraexpertiza etc. si ma judec pe banii vecinului si pe banii mei. ... Ceva nu se leaga. ce a castigat paratul in procesul de granituire? El oricum stia ca linia de hotar nu a fost incalcata.
2. Nu am inteles concret. Suporta sau nu cheltuielilce totale de judecata?
@ justicemn

Daca paratul nu are niciun venit, nu are pensie, si e in imposibilitate de plata. ce se intampla?

[Editat - va rog nu mai citati integral postarile anterioare, mai ales atunci cand ele se afla pe aceeasi pagina, este impotriva Regulamentului (punctul 2.6.). Multumesc]
Ultima modificare: Marți, 26 Iunie 2012
Ares-3, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Proces sofia34 sofia34 Buna seara. Avem un proces de granituire de 5 ani. La fond, am castigat, la apel am pierdut, la recurs, am pierdut. Ce mai este de facut? Mentionez ca partea ... (vezi toată discuția)
Efectuarea unei alte expertize dupa contraexpertiza adi8165 adi8165 Buna ziua Am un dosar de granituire in care s-au efectuat 2 rapoarte de expertiza topografica, raportul de expertiza initial si cel de contraexpertiza ... (vezi toată discuția)
Somatie de executare DIDINA30 DIDINA30 Buna seara!De curand am pierdut un proces de revendicare si granituire cu un vecin. Am platit la executor suma de 2300 lei ce erau cheltuielile de judecata. ... (vezi toată discuția)