avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... de ce nu primesc contractul de munca?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

de ce nu primesc contractul de munca?

Buna dimineata. Sotul meu munceste de la inceputul anului la o firma care se ocupa de vanzari materiale de constructii. La cateva saptamani de la inceperea activitatii am observat ca intarzie sa apara contractul de munca. Intr-un final, dupa indelungi insistente si explicatii am primit contractul de munca inregistrat in REVISAL cu 2 saptamani intarziere fata de data la care sotul meu si-a inceput in fapt activitatea. Primul contract era pe perioada determinata de 3 luni. La momentul la care va scriu cele 3 luni au ajuns la termen insa actul aditional din nou nu apare. Ieri si-a intrebat seful iar acesta ii spune ca totul e in regula. Ce ma deranjeaza este ca sotul meu are un post de cvasi-conducere stipulat in COR ca fiind pentru studii superioare si in ciuda faptului ca i-a explicat sefului direct ca nu e o situatie normala sa nu primeasca act aditional la contract acesta duce discutia in alta parte. Suntem foarte nelinistiti. Veniturile sunt mari insa nu ne bucura atat timp cat planeaza temerea muncii la negru. Se vireaza o anumita suma pe card iar restul chipurile ca si comision. Nici nu inteleg cum justifica in contabilitate banii pe care ii vireaza pe card. Va rog sa ma ajutati fiindca e cumplit de nedreapta aceasta situatie. Nimeni nu merita sa treaca prin asa ceva.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:47, 25 Aprilie 2012
Faceti plangere la ITM :rolleyes:
Viata e scurta la locul de munca dupa o astfel de plangere. ITM, Tribunal, Garda Financiara etc...sunt resurse care pot fi folosite de preferat dupa gasirea unui alt loc de munca. Eu intreb ce putem face ACUM pentru a forta mana angajatorului sa reintre lucrurile in normal :(
Nu este adevarat in totalitate ca viata este scurta la locul de munca dupa ce sesizati la ITM ... mentalitatea aceasta a unora dintre angajatori ar trebui schimbata si ar trebui sa ne fie teama de asa ceva ...
Potrivit HG nr.500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor , cu completarile ulterioare , art.8 alin.3 lit.a si b din hotararea mai sus mentionata , coroborat cu art.34 alin.5 din Legea nr.53/2003 republicata, “la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia copii ale documentelor existente in dosarul personal, precum si copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul de evidenta si din dosarul de personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii".

Singurele institutii abilitate sa va ajute in solutionarea problemei sunt: ITM-ul si/sau instanta de judecata.
@annabela, daca deja angajatorul va face probleme, nu aveti ce pierde facand plangere la ITM, decat daca sotul dvs munceste la negru, caz in care veti pierde precara intelegere din prezent cu angajatorul. Asadar, daca aveti contract de munca, faceti plangere, eventual apelati la tribunal, instanta litigii de munca, pentru contestarea documentelor ilegale, daca n-aveti contract de munca, nu puteti face plangere decat pentru a denunta munca la negru, ceea ce oricum va conduce la terminarea colaborarii dvs cu angajatorul (cred)

@Domnule freelis, mentalitatea angajatorului nu poate fi schimbata fiindca institutiile statului sunt cum sunt, angajatorul este constient si profita de aceasta stare de fapt, si, daca mentalitatea institutiilor statului nu se poate schimba, fiindca de exemplu pe acest forum demonstratiile asupra adevarului despre institutiile statului sunt sterse (dar le salvez eu oricum :), la fel cum sunt ignorate de autoritati (dealtfel constiente de starea de fapt), atunci nici mentalitatea angajatorului oportunist nu se va schimba in consecinta, si nici soarta angajatului, care este predestinata astfel
:offtopic:
Daca ati fi citit mai bine Regulamentul de postare pe Forum ati fi observat mult mai bine ca pe acesta forum se discuta problemele juridice si nicidecum afirmatiile nefondate la adresa unor angajatori sau institutii de stat ... faptul ca salvati aceste mesaje pe care le scrieti nu ne priveste pe noi cei care utilizam acest forum zi de zi .. prin urmare, va invit sa respectati acest Regulament de postare

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajatorul - nereguli silviu35 silviu35 ANGAJATORUL mia dat salariul de 650 in mina fara sa semnez nici un stat,si bonurile la fel dar nu sint trecute in contract. LA angajare nu mia cerut actele de ... (vezi toată discuția)
Tinerele cadre didactice asociate in universitatile din ro - munca la negru?! ce spune anaf-ul? Anne Maria Anne Maria Stimată echipă și stimați cititori, Am următoarea întrebare: Tânărul cadrul didactic asociat la plata cu ora, care prestează servicii în baza ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca necajit necajit am lucrat pana nu demult ca agent de interventie la o societate de paza cu contract de munca in care era stipulat ca lucrez 168 de ore dar eu de fapt lucram ... (vezi toată discuția)