avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Litigiu de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Litigiu de munca

am lucrat pana nu demult ca agent de interventie la o societate de paza cu contract de munca in care era stipulat ca lucrez 168 de ore dar eu de fapt lucram 240 ore.mentionez ca lucram sambete si duminici dupa caz precum si sarbatori legale sau libere date de stat fara a fii platit in plus pentru asta..as vrea sa stiu cum pot sa-mi obtin aceste drepturi pe care societatea respectiva nu mi le-a platit.multumesc
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 22:58, 28 Decembrie 2009
Dar cum erati pontat? semnati condica doar de luni-vineri iar restul zilelor nu? Daca nu exista un sistem de pontare si ei nu au semnatura dvs. ca v-ati prezentat in zilele lucratoare -cum ar fi si normal -atunci puteti incepe printr-o sesizare la ITM-ul din zona in care este inregistrata respectiva societate. In principiu angajatorul ar trebui sa faca proba prezentei dvs in zilele lucratoare.Inainte de asta puteti cere aceste drepturi si printr-o cerere scrisa adresata angajatorului(cerand si nr de inregistrare de la secretariatul/receptia societatii) iar ulterior sa anexati o copie la sesizarea catre ITM. Daca nu se rezolva in niciun din aceste cazuri apelati la instanta de judecata (este lipsita de timbru judiciar-iar angajatorul trebuie sa demonteze cele spuse de dvs.).Succes
necajit a scris:

am lucrat pana nu demult ca agent de interventie la o societate de paza cu contract de munca in care era stipulat ca lucrez 168 de ore dar eu de fapt lucram 240 ore.mentionez ca lucram sambete si duminici dupa caz precum si sarbatori legale sau libere date de stat fara a fii platit in plus pentru asta..as vrea sa stiu cum pot sa-mi obtin aceste drepturi pe care societatea respectiva nu mi le-a platit.multumesc

Aveti doua posibilitati care pot fi exercitate concomitent : fie o sesizare catre ITM, fie actiunea in instanta pe care o depuneti la Tribunalul Judetean in a carui raza aveti domiciliu.
1. M-am intrebat mereu si va intreb si pe dvs.:
- De ce nu ati solicitat angajatorului sa va plateasca aceste ore suplimentare in timp ce erati sub CIM cu el?
- De ce mereu se cer drepturile banesti de abia dupa incetarea CIM?
2. Daca o faceati la timpul respectiv se rezolva de atunci si nu mai umblati acum prin tribunal si sa cautati dovezi ca ati lucrat suplimentar.
Trebuie neaparat sa aduceti dovezi ca ati lucrat suplmentar.Alfel nu aveti nici o sansa.
tudorvaleriu a scris:

1. M-am intrebat mereu si va intreb si pe dvs.:
- De ce nu ati solicitat angajatorului sa va plateasca aceste ore suplimentare in timp ce erati sub CIM cu el?
- De ce mereu se cer drepturile banesti de abia dupa incetarea CIM?

Fiindca, orice actiune de acest gen iti urca angajatorul in cap.
Fiindca daca te prezinti la munca fara compromisuri nu esti angajat in primul rand, si daca esti angajat nu esti tinut, si esti astfel predestinat sa mori de foame daca nu te compromiti. Problema e ca angajatorii nu au simtul realitatii, de unde si lacomia nemasurata ceea ce duce la astfel de probleme.
Fiindca legile desi exista nu se aplica, si angajatorii sunt constienti de asta, la fel cum sunt constienti de caile de a indoi legea, si daca nu sunt constienti au oricum bani de a angaja legea intr-un fel sau altul, deci nu le pasa de lege.

P.S. Faceti reclamatie la ITM si initiati actiunea in instanta (fiindca oricum veti primi primul termen peste aproximativ 4-6 luni). Daca prin absurd ITM gaseste ca aveti dreptate, puteti folosi instiintarea ca proba. Angajatorul va lua amenda (sau nu, e greu de aflat - oricum nu asta va intereseaza presupun, si nu cred ca ITM face munca de executor sa recupereze banii). Vorbiti sa va aflati martori, pe care ii veti include in chemarea in judecata in litigii de munca (sunteti scutiti de orice taxe). Banuiesc ca alta metoda de probare nu aveti. Daca nu va descurcati cu legea, instanta este datoare sa claseze speta. In orice caz, daca n-aveti timp de tribunal, angajati un avocat. Eu nu pera am timp spre exemplu si asa am facut. Onorariul este acceptabil si aveti 70% sanse de castig (dar aduceti probe, altfel nici eu nu cred ca aveti o sansa).
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2009
w0lfshad3, utilizator

Alte discuții în legătură

Neplata salariala ghotycul ghotycul Buna. Ma numesc Catalina si sunt din Iasi. Am lucrat la o farmacie din iasi si mi-am dat demisia ,cand sa imi primesc drepturile salariale patronii m-au ... (vezi toată discuția)
Control itm tudor64 tudor64 Buna seara,in primul rand multumesc pentru timpul acordat,a o intrebare;Am lucrat la o firmă de pază unde nu mi sau plătit unele drepturi salariale,in ... (vezi toată discuția)
Recuperarea drepturilor banesti pentru ore suplimentare neplatite cristimnp cristimnp Salutare. Pe scurt povestea mea e asa...lucrez de 1 an si 2 luni la o companie unde am contract de munca pe 8 ore/zi,insa noi lucram 10 ore pe zi plus o ... (vezi toată discuția)