avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 378 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Neplata salariala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Neplata salariala

Buna.
Ma numesc Catalina si sunt din Iasi.
Am lucrat la o farmacie din iasi si mi-am dat demisia ,cand sa imi primesc drepturile salariale patronii m-au amanat pana mi-am dat seama ca nu mai primesc nimic.M-am hotarat sa ii dau in judecata si din luna septembrie 2009 am deschis proces.Pana in prezent am avut 4 termeni in care paratul nu s-a prezentat la nici un termen.Mi-a cerut adresa firmei exacta invocand ca nu a ajuns citatia la parat si am depuso la dosar.
Am avut contract de munca si nu am semnat statul de plata nici intr-o luna.
Astazi judecatoarea mi-a cerut sa vin cu probe.Acum nu stiu ce fel de probe pot aduce eu....poate vrea sa vin cu patronul si acesta sa recunoasca ca nu m-a platit :D
Va rog sa imi raspundeti si sa imi dati un sfat.
Cu stima Catalina
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:02, 6 Ianuarie 2010
Statul de plata este singura proba posibila fiindca in cazul dvs nu se pune problema probei cu martori!
Sfatul meu este sa ii aratati in instanta judecatoarei sau judecatorului ca nu ati primit banii si ca nu ati semnat statul de plata (aceasta fiind dovada ca nu ati primit banii). Daca figureaza o alta semnatura in stat solicitati expertiza grafologica si contestati semnatura!
Si mai trebuie sa ii spuneti judecatoarei ca:
- in litigiile de munca, sarcina probei revine unitatii angajatoare, nu dvs., ca simplu salariat, care nu aveti acces la documentele societatii sau ale autoritatilor publice (state de plata depuse la ITM, poate)
- din motivul de mai sus, insistati ca judecatoarea sa citeze firma cu mentiunea obligativitatii depunerii statelor de plata sau a oricaror dovezi de plata.
Iar daca nu depun aceste dovezi, sa constate ca nu vi s-a platit salariul si restul, si sa oblige firma sa va plateasca.
- tot ce stiti dvs. este ca nu ati primit banii
- faptele negative (ne-plata, de ex.) ale societatii nu aveti cum sa le dovediti, societatea trebuie sa dovedeasca ca v-a platit, ceea ce se dovedeste foarte usor, daca e adevarat. (si nu e, deci...)
- spuneti-i judecatoarei ca nu puteti sa aduceti firma la tribunal, sa recunoasca neplata. (asta mai in gluma)
Va multumesc de raspuns.
La urmatorul termen o sa va aduc la cunostinta ce am rezolvat.
Acum nu trebuia sa imi dea un termen sa vin cu dovezile?
Voi primi instiintare prin posta ptr.urmatorul termen fiindca nu a mentionat nimic.
Daca ati fost in sala la ultimul termen, probabil ca nu veti mai fi citat (urmatorul termen s-a anuntat in sala, teoretic in prezenta dvs.). Se cjheama ca aveti termen in cunsotiinta, erati acolo si vi s-a comunicat cand sa reveniti. Daca nu ati fost atent in sala, puteti verifica teremenul cel nou (la cateva zile dupa sedinta) pe internet: porta.just.ro.

Termenul pentru dovezi depinde de dovezi. Lucrurile se intampla diferit pentru acte, martori, interogatorii, expertize dar si pentru fiecare dovada separata din aceste categorii. Teoretic si de obicei, ar trebui sa primiti un termen pentru "administrarea" lor, insa, daca ati avea (sau ati putea avea dovezi, ceea ce nu e cazul dvs. acum), ar trebui macar sa le insirati pe o lisa pentru termenul urmator, iar daca este posibil, sa le si aduceti in fata instantei (actele, de exemplu).
Solicitati instantei emiterea unei adrese catre ITM prin care sa se trimita in vederea solutionarii acestui litigii copii de pe statele de plat depuse de catre angajator.
De asemenea, aceeasi solicitare o puteti face si dvs catre ITM.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ore suplimentare neplatite de 20 de ani maria2777 maria2777 Am lucrat la un patron aproape 20 de ani.La nunta fetei l-am rugat sa-mi dea 2 zile lucratoare libere platite si mi-a zis sa-mi caut alt loc de munca,deci m-a ... (vezi toată discuția)
Conflict de munca ioan-s ioan-s Buna seara.Am nevoie de cateva sfaturi.La 1 sept. s-a inchis magazinul unde lucram.Pana la 30 sept.salariile pe luna august nu le-am primit si nici celelalte ... (vezi toată discuția)
Concediere abuziva? catalina76 catalina76 Buna ziua, Numele meu este Catalina si ma aflu intr-o situatie cel putin ciudata. Am lucrat pe o perioada \"de proba\" (adica fara acte legale) de 3 luni ... (vezi toată discuția)