Numele meu este Catalina si ma aflu intr-o situatie cel putin ciudata. Am lucrat pe o perioada "de proba" (adica fara acte legale) de 3 luni pentru o companie privata. Dupa aceasta perioada, contabila, la cererea mea, a demarat formele legale de angajare. Patronul a spus ca doreste sa mai stam o luna "pe proba" (in conditiile in care business-ul mergea foarte bine-eu il conduceam). I-am explicat ca nu mai pot sta asa, iar contabila l-a anuntat ca este pasibil de amenda daca nu semneaza contractul anuntat deja pe net. L-a semnat, iar la 2 zile dupa, m-a anuntat (doar verbal) ca, din acel moment colaborarea noastra inceteaza (fara alte explicatii). In urma unei discutii, a mentionat ca imi va incheia secretara ce acte sunt necesare (restructurare) si ca voi primi si banii pe preaviz. Am cateva nelamuriri.
1. Are dreptul sa desfiinteze atat de repede un post abia infiintat?
2. Care este termeunl legal de preaviz pe care el trebuie sa-l dea pentru o functie de conducere?
3. Cand trebuie sa-mi plateasca compensatiile banesti si care sunt acestea? (ar trebui sa-mi plateasca si salariul pt perioada scursa pana la primirea deciziei, chiar daca nu m-am mai prezentat la birou pentru ca nu mi s-a permis? mentionez ca nu exista condica state de plata sau alte documente care sa ateste plata salariilor sau prezenta la birou)
4. Daca refuza plata acestor drepturi, cui trebuie sa ma adresez si cu ce dovezi de neplata pot veni?
1. Daca in contractul de munca este prevazut ca preaviz 20 de zile lucratoare daca el ma concediaza, mai pot beneficia de cele 30, legale?
2. Ar trebui sa-mi plateasca si salariul pt perioada scursa pana la primirea deciziei, chiar daca nu m-am mai prezentat la birou pentru ca nu mi s-a permis?
3. Daca refuza plata acestor drepturi, cu ce dovezi de neplata pot veni, atata timp cat nu exista state de plata?
1. Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 prevede un preaviz de 20 de zile lucratoare pentru toti salariatii, indiferent ce post ocupa.
2. Perioada de preaviz se plateste chiar daca angajatorul renunta la prezenta dvs. la servicu in aceasta perioada.
3. In litigiile de munca sarcina probei revine angajatorululi asa ca dvs. cereti, in Tribunal, drepturile banesti neprimite iar angajatorul trebuie sa dovedeasca faptul ca vi le-a platit.
Demisie - preaviz
machiavelli
Buna ziua. Mi-am dat demisia, sunt in preaviz de 5 zile. Intre timp trebuia sa primesc salariul (conform CIM platile salariale se fac pe 25). Am fost instintat ... (vezi toată discuția)