1. Pentru neplata salariului puteti sesiza ITM-ul si/sau sa promovati o actiune in instanta ..
2. Intr-adevar, pe durata preavizului c.i.m. isi produce toate efectele , atat angajatorul cat si salariatul au si drepturi si obligatii .. prin urmare, in tacerea legii, se poate invoca art.81 alin.8 C.mun. ... ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus .. chiar daca s-ar presupune ca inerespectarea clauzelor ar ttrebui sa existe inainte de aceasta decizie a salariatului ...
Bun, sa inteleg bine, fiind in preaviz pot invoca art. 81 alin. 8 si sa demisionez (alta demisie) fara preaviz? Repet, plata drepturilor banesti a intarziat DOAR 3 zile (asta fiind valabila doar in cazul meu, ceilalti colegi primind salariul integral la timp)
Si inca ceva, daca decid sa-mi duc preavizul pana la final, in acesta perioada de preaviz, angajatorul poate sa-mi suspende CIM-ul sau sa-l inchida pe alte considerente?
Multumesc
1. Legea nu prevede nimic in sensul indicat de dvs. .. prin urmare, este vorba despre o situatie atipica la dvs ... v-ati dat demisia cu preaviz , apoi angajatorul nu respecta obligatiile asumate prin c.i.m. fapt ce ar determina o demisie fara preaviz ...
Parerea mea este ca invocarea art.81 alin.8 C.mun. se poate face numai in cazul existentei incalcarii clauzelor contractuale de catre angajator, adica anterior prezentarii demisiei si nu ulterior acesteia.
2. Pe perioada de preaviz exista posibilitatea ca, in conditiile prevazute de Codul Muncii, angajatorul sa dispuna suspendarea c.i.m. sau concedierae dvs pentru alte motive.
In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
Multumesc mult pentru raspuns.
Sunt totusi intr-o mare dilema, si anume:
1. Sa-mi respect preavizul riscand cel mai probabil o situatie descrisa de dvs la punctul 2 (suspendarea CIM-ul, ceea ce duce automat la prelungirea perioadei de preaviz - situatie total nedorita)
2. Sau sa parasesc locul de munca invocand art. 81, alin. 8,
Mi-ar prinde foarte bine un sfat
Corect ar fi sa efectuati preavizul, iar apoi, pentru neplata drepturilor salariale sa va adresati instantei( concomitent si ITM-ului, care poate dispune masura platii salariului dvs.).