avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1700 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Amenintare - procedura plangere
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Amenintare - procedura plangere

As dori sa stiu ce masuri se pot lua impotriva cuiva care te ameninta ca iti face rau, acea persoana este cetatean strain.
Eu va cred pe cuvant, dar stiti cazuri in care au fost inregistrate plangeri penale pentru reclamatii privind acte de violenta (amenintare cu bataie). Si daca s-ar fi inregistrat asa ceva refuz sa cred ca macar in vreun caz s-a inceput urmarirea penala in acea cauza.
Una este sa vorbesti practic si la obiect despre o anumita fapta, sa o incadrezi juridic si alta este e sa vorbesti ipotetic dand citate din diferite legi.
Dar sa lasam ,,discutia sterila" deoparte, cu toate ca nu m-am dumirit exact ce vrea sa insemne si dati-mi un exemplu ,,fertil" de caz in care o persoana care a fost pedepsita penal pentru amenintare cu acte de violenta (bataie), caci eu despre asta vorbeam.
Oho, ia cautati ceva jurisprudenta.Nu doar ca s-au inregistrat plangeri, findca o plangere se inregistreaza oricum , ce solutie va primi in final este altceva.
Stiu cazuri in care s-a inceput urmarirea penala si nu numai , inculpatul a primit amenda de 100 milioane vechi, iar asta fiindca acesta nu avea antecedente si a mai beneficiat si de alte circumstante atenuante. Si este vorba despre amenintare prin presa, asa s-a considerat.
Eu as vrea sa fiu de folos pe acest forum, asa cum fac de ceva vreme, dar uneori apar persoane, asa, ca dvs., care tin mortis sa aiba ultimul cuvant, fie el oricat de eronat. Haideti sa ne bagam doar acolo unde ne pricepem, totusi. O zi buna.
Multumesc pentru informatii. Va cred, pe cuvant.
Nu luati acest post ca ,,ultimul cuvant".
O zi asemenea.
AMENINTAREA pe net cu inscrisuri este o proba la politie.
Buna ziua

V-as fi recunoscator daca m-ati putea lamuri intr-o problema. Acum cateva zile am avut un conflict cu o vecina. Ne-am adresat injurii reciproc si cam atat. Ieri un agent de politie mi-a adus o ivitatie la sectia de politie pentru sambata. Mi-a spus ca este grav ca am amenintat persoana.
Nelamurirea mea este daca cumva poate i-am zis "Dute bre in casa ca iti trag o palma de nu te vezi" este amenintare? Adica din ce am citit tot aici pe acest forum conform articolului 193 C. penal

"3. Conţinutul constitutiv:
3A. Latura obiectiva:
- elementul material - consta într-o acţiune de ameninţare a unei persoane de insuflare a temerii ca victima va fi supusa unui pericol sau ca soţul ori ruda apropiata vor suferii un rau. Aceasta acţiune poate fi savârşita direct, prin orice milloace de comunicare: cuvinte, gesturi, fapte sau indirect, adica printr-o terţa persoana. În orice caz aceastea trebuie sa aiba o relevanţa penala, sa aiba ca obiect savârşirea unei infracţiuni sau a unei fapte pagubitoare indiferent de gravitate. Daca din atitudinea faptuitorului rezulta ca nu va trece la savârşirea faptei , nu va fi incident acest articol. Daca ameninţarea se refera la savârşirea unei infracţiuni şi apoi se trece la savârşirea acesteia, atunci infracţiunea de ameninţare este absorbita în infracţiunea care s-a savârşit. În cazul în care faptuitorul ameninta victima cu moartea, aratându-i un cuţit şi spunându-i ca o va omorî, fara a trece însa la executarea acestei fapte - fapta se încadreaza în acest art. În situaţia în care acesta trece la savârşirea faptei, fara a se produce moartea persoanei, fapta va constitui tentativa de omor.
- urmarea imediata - consta în crearea unei stari de alarmare a victimei.
3B. Latura subiectiva:
- forma de vinovaţie - intenţia directa sau indirecta. Exprimarea unor cuvinte din culpa susceptibile de a fi interpretate de o persoana ca alarmante pentru ea nu constituie infracţiune.

4. Forme. Sancţiuni.
FORME:
1. actele preparatorii – sunt posibile dar nu se pedepsesc;
2. tentativa - nu se pedepseşte;
3. fapt consumat - fapta se consuma atunci când se produce rezultatul periculos cerut de norma de incriminare şi anume insuflarea unei temeri persoanei ameninţate"

Va multumesc

Alte discuții în legătură

Plangere prealabila pt amenintare Silvia Barbulescu Silvia Barbulescu As dori sa depun plangere penala pentru savarsirea infractiunii de amenintare. Va rog sa mi spuneti daca exista prevazut un termen pentru depunerea anei ... (vezi toată discuția)
Amenintare dpasztor dpasztor Am fost amenintat cu bataia de catre un cetatean datorita unor probleme iscate intre noi, de fata mai era o persoana care asistat la toata \"povestea\". Ce pot ... (vezi toată discuția)
E amenintare sau chiar terorism ? coolgirlJ0 coolgirlJ0 Constituie incalcarea prevederilor legale fapta unui persoane cunoscute cu probleme comportamentale (scandaluri,etc) de-a afirma pe facebook ca vrea sa bata ... (vezi toată discuția)