avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 655 soluții astăzi

Joi, 6 februarie, are loc evenimentul: AI Act: De la reglementare la implementare - Ghid practic de conformare pentru companii. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... lichidare-retineri echipament
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

lichidare-retineri echipament

Buna ziua.
Ieri am avut un control la ITM si inspectorii de acolo mi-au facut urmatoarea observatie: " Nu aveti voie sa faceti nici un fel de retinere pe echipamentele angajatilor ce se lichideaza. Acest lucru il interzice Codul Muncii prin acel articol care specifica faptul ca orice incercare a angajatorului de a-l face pe angajat sa renunte la drepturile sale contractuale este nula. Puteti sa va recuperati banii pt echipamentele respective numai prin instanta."

Cu toate acestea orice model de fisa de lichidare descarcata de pe net, contine o rubrica unde apare mentionat "echipament de protectie" ca natura a debitului, cu loc de semnatura de aprobare a angajatului.
Eu nu mai inteleg nimic....pana la urma am sau nu am voie sa fac retineri cu echipament?
Cel mai recent răspuns: Andrei Gica , utilizator 12:36, 25 Aprilie 2012
Cred ca este vorba de o greseala. Echipamentul de protectie se acorda gratuit salariatilor, comform normelor interne elaborate de compartimentul de protectia muncii. Valoarea echipamentului de lucru poate fi suportata partial, sau integral, sau deloc, de salariat. In nota de lichidare este vorba de echipamentul de lucru.
ok, echipament de lucru atunci...., adica bocanci, salopete, bocanci, casca, vesta. Pentru un astfel de echipament vreau sa stiu daca un angajator are dreptul sau nu sa faca retineri.
Incadrarea echipamentului in echipament de lucru sau de protectie o face compartimentul de protectia muncii in functie de fiecare meserie, respectiv salopeta poate fi echipament de protectie pentru o meserie( sudor de exemplu, vopsitor) sau de lucru( lacatus,)
Facand exceptie de sudori, vopsitori sau alte meserii ce pot schimba denumirea si " statutul" respectivului echipament...
Ma refer la echipamentul standard ce-l primesc muncitorii necalificati care dau la lopata, sau utilajistii care manevreaza utilaje.., pt acest tip de echipament, angajatorul nu poate face retineri?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Echipament protectia muncii - platit sau nu de angajat Pin.cristina Pin.cristina Buna ziua, In ce masura se poate solicita plata echipamentului de protectie ( bocanci, salopeta, tricou,vesta, casca, casti,ochelari) - indeosebi ... (vezi toată discuția)
Retinerea salariului dupa depunerea demisiei pentru o "policalificare" mottze mottze Buna ziua ma numesc Florin am fost angajat la DMHRM ca sudor prin urma unui interviu, am facut analize protectia munci atat la firma care ma angajat cat si la ... (vezi toată discuția)
Normativ acordare echipament de lucru Cristinabv Cristinabv Va rog sa-mi spuneti niste acte normative care sa ma ajute sa intocmesc un [b]normativ pentru acordarea echipamentului de lucru [/b]personalului incadrat ca si ... (vezi toată discuția)