Buna ziua.
Ieri am avut un control la ITM si inspectorii de acolo mi-au facut urmatoarea observatie: " Nu aveti voie sa faceti nici un fel de retinere pe echipamentele angajatilor ce se lichideaza. Acest lucru il interzice Codul Muncii prin acel articol care specifica faptul ca orice incercare a angajatorului de a-l face pe angajat sa renunte la drepturile sale contractuale este nula. Puteti sa va recuperati banii pt echipamentele respective numai prin instanta."
Cu toate acestea orice model de fisa de lichidare descarcata de pe net, contine o rubrica unde apare mentionat "echipament de protectie" ca natura a debitului, cu loc de semnatura de aprobare a angajatului.
Eu nu mai inteleg nimic....pana la urma am sau nu am voie sa fac retineri cu echipament?
Cred ca este vorba de o greseala. Echipamentul de protectie se acorda gratuit salariatilor, comform normelor interne elaborate de compartimentul de protectia muncii. Valoarea echipamentului de lucru poate fi suportata partial, sau integral, sau deloc, de salariat. In nota de lichidare este vorba de echipamentul de lucru.
ok, echipament de lucru atunci...., adica bocanci, salopete, bocanci, casca, vesta. Pentru un astfel de echipament vreau sa stiu daca un angajator are dreptul sau nu sa faca retineri.
Incadrarea echipamentului in echipament de lucru sau de protectie o face compartimentul de protectia muncii in functie de fiecare meserie, respectiv salopeta poate fi echipament de protectie pentru o meserie( sudor de exemplu, vopsitor) sau de lucru( lacatus,)
Facand exceptie de sudori, vopsitori sau alte meserii ce pot schimba denumirea si " statutul" respectivului echipament...
Ma refer la echipamentul standard ce-l primesc muncitorii necalificati care dau la lopata, sau utilajistii care manevreaza utilaje.., pt acest tip de echipament, angajatorul nu poate face retineri?