buna ziua am 27 de ani si sunt garvida in 5 luni, mentionez faptul ca nu sunt casatorita legitim cu partenerul , de aceea vreu sa va intreb daca trebuie neaparat sa ma legitimez cu el ca sa recunoasca copilul si pe certificatul de nastere al copilului sa apara si numele meu si al tatalui sau, va multumesc si astept raspuns:(
Pentru recunoasterea copilului, tatal semneaza o declaratie chiar acolo, la maternitate si automat, este trecut ca tata in certificatul de nastere al nou-nascutului.
Situatia dvs este simpla: nu trebuie sa va casatoriti si nici nu e obligatoriu sa fie trecut tatal pe documentul pe care vi-l elibereaza de la maternitate. Pentru a aparea numele tatalui pe certificat, atunci cand depuneti actele la evidenta populatiei pentru a va elibera certificatul de nastere al copilului, trebuie ca tatal sa completeze o adeverinta prin care va recunoaste copilul ca fiind al sau. Tot atunci veti stabili impreuna si numele de familie pe care il va purta copilul.
In dreptul romanesc, exita doua modalitati de stabilire a filiatiei fata de tata (paternitate), si anume:1. procedura administrativa, prin care tatal efectueaza recunosterea voluntara a filiatiei, si, 2. procedura judecatoreasca, prin care tatal este obligat sa recunosca filiatia, prin intermediul unei hotarari judecatoresti.
.RECUNOSTEREA VOLUNTARA se poate realize prin:
Declaratie facuta la serviciul de stare civila odata cu inregistrarea nasterii, caz in care numele tatalui este trecut in actul de nastere al copilului.
Declaratie facuta dupa inregistrarea nasterii copilului, pe care o poate depune la orice srviciu de stare civila, ea urmand sa fie trimisa la starea civila unde s-a inregistrat nasterea, pentru a fi inscisa potrivit art. 44 si art. 45 din Legea 119/1996.
Inscris autentic, dat in fata Notarului Public, a primariilor, sau in fata instantelor judecatoresti;
Este un act personal, care nu poate fi facut decat de tatal copilului;
Este un act declarativ de drepturi, deoarece se refera la un fapt preexistent, produce efecte retroactive, pana la momentul nasterii copilului, iar daca se pune problema vocatiei la mostenire a copilului, are efect retroactiv pana in momentul conceptiei; Este un act unilateral si irevocabil;
Adoptie minor!
nephilim
Eu am o fiica de 5 ani, sunt mama singura, adica fiica mea nu este recunoscuta (are asa zisa \"liniuta\" la numele tatalui). Viitorul meu sot vrea sa o adopte ... (vezi toată discuția)