buna ziua cu o intrebare va deranjez eu sunt casatorita cu sotul meu de aproape 5 ani copilul l-am facut impreuna inainte de nunta atunci cand am nascut el era plecat in strainatate si a ramas pe numele meu de fataca cineva ne-a speriat ca trebuie sa ma dea sotu in judecata apoui el sa recunoasca fata si apoi sa-i pot da numele nostru actual as vrea sa-mi da-ti un raspuns ca fetita mea incepe scoala si vreau so trec pe numele nostru va multumesc
RECUNOSTEREA VOLUNTARA, care se poate realize prin:
Declaratie facuta la serviciul de stare civila odata cu inregistrarea nasterii, caz in care numele tatalui este trecut in actul de nastere al copilului.
Declaratie facuta dupa inregistrarea nasterii copilului, pe care o poate depune la orice serviciu de stare civila, ea urmand sa fie trimisa la starea civila unde s-a inregistrat nasterea, pentru a fi inscisa potrivit art. 44 si art. 45 din Legea 119/1996.
Este vorba de art.450, alin.2 din Noul Cod Civil.
Art. 450
Numele copilului din afara căsătoriei
(1) Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întâi stabilită.
(2) În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinţilor, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată naşterea.