avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 448 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... schimbare de nume al copilului
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

schimbare de nume al copilului

buna ziua cu o intrebare va deranjez eu sunt casatorita cu sotul meu de aproape 5 ani copilul l-am facut impreuna inainte de nunta atunci cand am nascut el era plecat in strainatate si a ramas pe numele meu de fataca cineva ne-a speriat ca trebuie sa ma dea sotu in judecata apoui el sa recunoasca fata si apoi sa-i pot da numele nostru actual as vrea sa-mi da-ti un raspuns ca fetita mea incepe scoala si vreau so trec pe numele nostru va multumesc
RECUNOSTEREA VOLUNTARA, care se poate realize prin:

Declaratie facuta la serviciul de stare civila odata cu inregistrarea nasterii, caz in care numele tatalui este trecut in actul de nastere al copilului.

Declaratie facuta dupa inregistrarea nasterii copilului, pe care o poate depune la orice serviciu de stare civila, ea urmand sa fie trimisa la starea civila unde s-a inregistrat nasterea, pentru a fi inscisa potrivit art. 44 si art. 45 din Legea 119/1996.

Inscris autentic, dat in fata Notarului Public
Mergeti impreuna cu sotul la starea civila. Sa aveti asupra dvs. actele de stare civila.
Este vorba de art.450, alin.2 din Noul Cod Civil.
Art. 450
Numele copilului din afara căsătoriei

(1) Copilul din afara căsătoriei ia numele de familie al aceluia dintre părinţi faţă de care filiaţia a fost mai întâi stabilită.

(2) În cazul în care filiaţia a fost stabilită ulterior şi faţă de celălalt părinte, copilul, prin acordul părinţilor, poate lua numele de familie al părintelui faţă de care şi-a stabilit filiaţia ulterior sau numele reunite ale acestora. Noul nume de familie al copilului se declară de către părinţi, împreună, la serviciul de stare civilă la care a fost înregistrată naşterea.
Ultima modificare: Joi, 24 Mai 2012
Justitiarul711, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume copil cu parinti necasatoriti flavius1980 flavius1980 Buna ziua, As dori sa stiu ce nume de familie ia un copil nou-nascut in cazul in care parintii nu sunt casatoriti iar tatal recunoaste copilul. Multumesc, (vezi toată discuția)
Modalitatea de a prelua numele tatalui - parinti necasatoriti Kitte Kitte Buna ziua Ma intereseaza care este procedura (si ce acte sunt necesare) pentru ca un copil sa preia de la nastere numele tatalui. Parintii nu sunt ... (vezi toată discuția)
Trecerea copilului pe numele tatãlui Adi90 Adi90 Sunt necasatorita si urmează sa am un copil pe care o sa trebuiasca sa-l declar pe numele meu deoarece Tatal nu este in tara. Întrebarea mea este : cand ... (vezi toată discuția)