avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodia unui minor de 5 ani
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodia unui minor de 5 ani

Va rog a ma ajuta cu cateva sfaturi in aceasta problema!

Am un copil de 5 anisori dintr-un concubinaj, cand am luat hotararea de a ne despartii, noi nefiind casatoriti,ne-am despartit fara a cere in instanta custodia fetitei,am vrut sa rup orice legatura cu dansul.De copil nu l-a interesat absolut nimic timp de 3 ani de zile, pratic imi cresc fetita singura de la varsta de 2 ani, fara niciun ajutor din partea lui.In momentul de fata ma lovesc de problemele semnaturii lui pentru inscrieri la gradinite, pentru pasaportul fetitei si multe altele.
Doresc sa stiu daca pot obtine custodie exclusiva a copilului fara ca ca tatal sa mai aiba dreptul deciziei la plecari din tara, inscrieri la scoala si gradinita etc.Daca tot nu il intereseaza de copil,nu suna niciodata, si nu a vazut-o de 3 ani..ce rost are sa apelam tot timpul la el si sa ma rog sa vina sa semneze atunci cand este nevoie??
Ce pot face sa obtin custodia exclusiva a fetitei?Problema este mult mai complexa decat am scris aici si imi doresc mai multe, dar momentan imi doresc sa rezolv aceasta problema.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 14:49, 25 Aprilie 2012
vei avea nevoie de avocat si de rabdare.
procesul poate dura de la 3 luni, daca nu depunde recurs, pana la ani in cazul in care se va depune recurs si apel la sentinta judecatoriei de fond.
conform noului cod civil, ca regula generala, parintii vor avea custodia copilului in comun, iar cea exclusiva va fi data decat in situatii de exceptie.
exceptiile sunt in acele situatii in care: parintii nu locuiesc in acelasi oras, nu se inteleg sub nici o forma pentru a ajunge la un consens, tatal are probleme cu alcoolul/ drogurile etc.
vei avea nevoie de 2 martori care sa iti sustina argumentele si parerea mea cel mai bine ar fi sa apelezi la un avocat pentru a avea sorti de izbanda si sa se solutioneze asa cum iti doresti. lipsa unui aparator s-ar putea sa te coste solutia favorabila tie.
de asemenea se va face si o ancheta sociala la domiciile ambilor parinti.
o data cu cererea de exercitare a autoritatii parintesti, se vor face si cereri accesorii care sunt un standard in astfel de procese si anume: stabilirea domiciliului minorului si stabilirea unui cuantum de pensie alimentara din partea parintelui necustodian, care chiar daca autoritatea parinteasca va fi exercitata doar de catre un parinte in mod exclusiv, celalalt parinte tot va fi obligat la plata pensiei de intretinere.
Cu un avocat alaturi banuiesc si am speranta ca va fi totusi un caz usor de rezolvat,nu locuim in acelasi oras...eu in Bucuresti, el undeva in Giurgiu,are si ceva probleme cu alcoolul, niste dosare pe la politie si in plus nici nu ne intelegem in privinta copilului.El momentan si-a refacut viata si creste un alt copil care nici macar nu este al lui.Custodia comuna nu rezolva mai nimic pentru mine decat ca va platii pensie alimentara pentru fetita si in rest nu schimba situatia de acum cu absolut nimic, ceea ce nu ma avantajeaza cu nimic!
In primul rand, el este de acord sa va ocupati singura de copil?
daca este de acord, in intampinarea la chemarea in judecata depusa de Dvs, el scrie ca este de acord cu stabilirea domiciliului la Dvs. si cu exercitarea autoritatii parintesti unice de catre mama, si poate motiva cu distanta dintre domicilii, increderea pe care o are fata de metodele dvs. educationale, etc.
Daca nu este de acord, atunci aveti o problema mare, termene peste termene, martori, inscrisuri, etc.
Nu va recomand increderea nelimitata in aparatori, si ei sunt oameni si sunt diferiti unul de altul, depinde pe cine nimeriti.

1. Martori care sa probeze ca v-ati ocupat singura de minora, ca nu a contribuit material si ca nu l-au vazut in vizita pe la Dvs.
2.Daca e alcoolic, tot cu martori demonstrati ca a fost vazut beat, ca a facut scandal in stare de ebrietate, etc.
3. Daca a avut probleme cu Politia-ce fel de probleme? Daca a facut doar un accident auto ori s-a batut in birt, nu este argument care sa-l priveze de drepturi. Chiar si criminalii au drept de a relationa cu odraslele lor.
4. Dovediti ca face ceva impotriva interesului superior al copilului: se opune la semnarea procurei pentru plecarea fetitei la tratament sau in excursie , in strainatate sau se opune sa inscrieti fetiota la inot, gimnastica, etc., astea trebuiesc dovedite in scris(mailuri, scrisori).Inregistrarile telefonice si filmarile nu se iau in considerare ca probe.
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
Martonze, utilizator
Va dati seama ca de ar fi fost de acord era foarte simplu si usor....nu, nu este de acord, acum ceva timp in urma i-am cerut sa renunte la drepturi asupra copilului sa imi incredinteze mie copilul asa nu il mai deranjez si ii tulbur viata precum mi-a si zis....iar raspunsul lui a fost negativ.Daca noi nu resim sa comunicam in niciun fel...nu vad cum am putea rezolva pe cale amiabila. Oricum legile de la noi sunt jalnice....
Va recomand sa cititi ultimul topic deschis de userul Milady 09, acolo aveti un exemplu de hotarare judecatoreasca din Bucuresti, unde practic mama are aceleasi drepturi ca in autoritatea parinteasca unica, in afara perioadelor cand minorul este in program de vizita la tatal sau.
Daca reusiti sa intocmiti un asemenea plan parental(mie mi se pare o prostie, dar daca psihologii europeni au spus ca e bine, nu comentez), in care el sa aiba program de vizita aproape de 0, ii satisfaceti si lui orgoliile, aveti si Dvs. libertate.

www.avocatnet.ro/content/for...

In definitiv, chiar daca azi castigati custodia unica,maine el poate cere din nou comuna, s.a.m.d. pana implineste copilul18 ani.
Trebuie sa ne invatam si noi cu joaca de-a procesele....
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Renuntare la custodie Patrycya86 Patrycya86 Bună seară, as dori sa va întreb eu cu fostul meu prieten avem o fetiță de 2 ani și 3 luni ...Și anul trecut ne-am despărțit. ..fetitA are numele lui ... (vezi toată discuția)
Custodie unica giulya93 giulya93 buna seaara sunt in proces cu fostul concubin pentru custodia copilului de 3 ani.se poate sa obtin custodie unica sau comuna ?adica daca tatal este un betiv si ... (vezi toată discuția)
Custodie exclusiva de comun acord irinajud irinajud Buna ziua Am o fetita in varsta de 2 ani si 6 luni.La momentul nasterii certificatul de nastere a fost emis fara mentionarea tatalui. In urma cu un an am luat ... (vezi toată discuția)