avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de maternitate si indemnizatie pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de maternitate si indemnizatie pentru cresterea copilului

buna ziua,
sotia mea nu mai lucreaza din data de 02.04.2012,luna aceasta figurand doar cu o zi lucrata pe cm,este insarcinata in luna a saptea si am vrea ca de la 01.05.2012 sa intre in concediu de maternitate*din cele 126 zile prevazute de lege*,in acest caz ar mai putea beneficia de indemnizatie crestere copil, intrand in acest concediu de maternitate si avand o zi lucrata luna aceasta? Mentionez ca sotia are vechime cca.6ani pe cartea de munca,si unde ma pot informa ce acte ii sunt necesare pentru acest concediu de maternitate?
cu stima ,manescu gelu
Cel mai recent răspuns: gelu2012 , utilizator 15:39, 3 Mai 2012
1. - Daca nu mai este salariata nu mai poate beneficia de concediu de maternitate (cele 126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Sa incerce la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) deoarece are lucrat cel putin o luna inainte de a intra in concediu de maternitate si poate ii plateste CJAS certificatul medical.

2. Daca se rezolva cu CJAS atunci va beneficia si de CCC pana la 1 an sau 2 ani deoarece sunt permise si fractiunile de luna, asa cum spune OUG 111/2010:

Art. 4
(1) In calculul celor 12 luni prevazute la art. 2 alin. (1) se includ si fractiunile de luna in care s-au realizat venituri supuse impozitului, precum si cele in care solicitantii s-au aflat in situatiile prevazute la art. 2 alin.(5) si (6), considerate luna intreaga.

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).

(3) Prin exceptie, se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).
...
buna dimineata,
sotia se incadreaza in cele desrise mai jos?
persoanele fizice asigurate la Casa de Asigurari Sociale, cetateni romani sau din state membre UE, domiciliate in Romania si platitoare a contributiei de asigurari sociale, beneficieaza de indemnizatie de maternitate.
asiguratele care au incetat plata contributiei de asigurari sociale, dar care nasc in termen de 9 luni de la data pierderii calitatii de asigurat.
unde ne putem interesa care sunt exact conditiile de acordare a concediului de lauzie si a concediului de crestere a copilului?
multumesc!
buna ziua,
la cas olt figureaza ca fiind asigurata,insa concediu postanatal poate lua din data de 15.05.2012 ca sa-i ramana cele 42 zile obligatorii dupa nastere,in acest caz se mai incadreaza la ccc?
multumesc
Buna ziua,
Eu sunt in concediu din mai 2008, cand aveam sapte luni de sarcina cu primul copil.( pana atunci nu am avut nici un concediu ).
In data de 30 iunie 2010 am terminat concediul cu primul copil, dar am intrat cu al doilea, avand opt luni de sarcina.
Concediul cu cel de-al doilea copil se termina pe 27 iulie 2012 ( atunci implineste 2 ani ).
Exista vreun concediu de odihna de care as putea "profita" inca vreo trei saptamani, inainte sa incep din nou munca ?:-/
Va multumesc mult !:love2:
@gelu2012
Va putea beneficia si de ccc,pt. ca pe aprilie va fi inregistrata cu fractiune luna,avand 1 zi lucrata,iar pe mai va fi a doua luna cu fractiune de luna,concediul prenatal incepand din 15 mai,chiar daca fractiunile de luna sunt mai mici decat 1/2 din zilele lucratoare.

Cf.art.4 OUG111/2010

(2) Prin fractiune de luna se intelege efectuarea a cel putin jumatate din zilele lucratoare din acea luna in care persoana indreptatita a realizat venituri supuse impozitului ori s-a aflat in una sau mai multe dintre situatiile prevazute la art. 2 alin. (5) si (6).


(3)se accepta ca de cel mult 3 ori fractiunea de luna sa fie constituita dintr-un numar mai mic de zile lucratoare decat cel prevazut la alin. (2).



@maryandry,

Pentru a beneficia de co trebuie sa va reincepeti mai intai activitatea,sa inceteze suspendarea cim,dupa care in functie de nr, total de zile de co reglementat prin cim ul dvs.veti putea beneficia de un nr. de zile de co proportional cu perioada ce o veti lucra anul acesta,adica 5luni(august-decembrie)
Ultima modificare: Vineri, 27 Aprilie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna dupa concediu de ingrijire copil multescu multescu Buna ziua. Sunt functionar public si ma confrunt cu o problema legata de concediul de odihna.Am revenit din concediul pentru ingrijire copil pe 31 ianuarie ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil elamarius elamarius buna seara,lucrez la o fabrica din 22.11.2013 si ianuarie 2015 am aflat ca sunt insarcinata, problema este ca in decembrie2014 am avut 5 zile de concediu fara ... (vezi toată discuția)
Zile co anulate AnaisB AnaisB buna ziua, in oct 2006 am intrat in concediu medical prenatal si mai aveam 3 zile neefctuate din CO pe care serviciul personal a refuzat sa mi le dea pe ... (vezi toată discuția)