Incalcarea prev.art.177 pct.4 Cpp este sanctionata cu vreo nulitate?
In concret, daca inculpatul nu mai locuieste la adresa de domiciliu (fapt confirmat de vecinii de bloc) iar organul de up nu realizeaza citarea si la consiliul local, cum (mai pot) pot folosi sau invoca aceasta nulitate (si evident daca are finalitate invocarea ei) in fata instantei de apel?
La judecarea pe fond nu a observat nimeni acest aspect.
Inculpatul ar fi trebuit sa anunte schimbarea adresei, altfel organele judiciare nu aveau de unde sa stie despre sacimbarea adresei.Daca a fost citat la vechiul domiciliu, acolo unde isi declarase locul pentru a fi citat, nu se poate invoca nulitatea.La Consiliul local s-ar fi afisat daca intr-adevar inculpatul nu avea domiciliul cunoscut.
Important este, din punctul meu de vedere, cum se intoarce citatia, mentiunile scrise pe aceasta. Daca scrie destinatar mutat de la adresa, se solicita citarea la usa consiliului local unde a fost savarsita infractiunea, pentru a se realiza procedura.
In cursul up i se pune in vedere inculpatului sa anunte orice schimbare de adresa in 3 zile, conform art.237(3) "Organul de cercetare penală pune în vedere inculpatului aflat în stare de libertate că este obligat să se prezinte la toate chemările ce i se vor face în cursul procesului penal şi că are îndatorirea să comunice orice schimbare de adresă."
A se vedea şi alin 4 al aceluiaşi art.237 C.Pr.Pen "Organul de cercetare penală va continua urmărirea şi fără a-l asculta pe inculpat, când acesta este dispărut, se sustrage de la cercetare sau nu locuieşte în ţară."