avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... redeschidere dosar penal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

redeschidere dosar penal

Buna ziua. Am o cunostiinta ce se afla in executarea pedepsei in cadrul penitenciarului, pedeapsa de executat este de 3 ani, inceperea pedepsei a fost facuta cu data de 03 mai 2012, a fost judecata in lipsa , ar dori sa redeschida dosarul in scopul obtinerii unei micsorari de pedeapsa pe baza articolului 320, referitor la recunoasterea faptei, tinand cont ca se afla inchisa pentru inselaciune, credeti ca se poate obtine aceasta micsorare de pedeapsa sau la rejudecare i se va mari pedeapsa, va rog daca sunte-ti buni sa imi dati un sfat atat va rog., are zile de executat obligatorii in numar de 618, iar propozabilul este de 547 de zile, pana acum a executat 135 de zile, va multumesc frumos !!!
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:05, 16 Septembrie 2012
Care a fost motivul pentru care judecata a avut loc in lipsa?
Depinde, dacă este vorba despre o rejudecare după extrădare, în condiţiile în care persoana condamnată în lipsă nu a fost legal citată, şi nici nu s-a sustras de la urmărire penală şi judecată , ar fi posibil, în temeiul art. 522 c. pr penală să aibă loc o rejudecare a cauzei după extrădare, cu aplicarea art. 320 indice 1 , în cazul rejudecării , având loc o nouă judecată ca urmare a anulării primei sentinţe de condamnare , condmnatul putând beneficia, în opinia mea, şi de legea penală mai favorabilă , ca aparţinând dreptului său de apărare.
„Până la începerea cercetării judecătoreşti, inculpatul poate declara personal sau prin înscris autentic că recunoaşte săvârşirea faptelor reţinute în actul de sesizare a instanţei şi solicită ca judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală.”
În aceste condiţii, judecata poate avea loc numai în baza probelor administrate în faza de urmărire penală, doar atunci când inculpatul recunoaşte în totalitate faptele reţinute în actul de sesizare a instanţei şi nu solicită administrarea de probe, cu excepţia înscrisurilor în circumstanţiere pe care le poate administra la acest termen de judecată.,,
Dar, în condiţiile în care lipsa inculpatului de la cercetarea judecătorească s-a datorat exclusiv propriei culpe prin sustragerea de la judecată şi după administrarea întregului material probator, inculpatul nu poate invoca propria culpă şi cere să i se aplice procedura specială prevăzută de art. 320/1 C.p.p. cu urmarea reducerii cu o treime a limitelor de pedeapsă.
motivul judecarii in lipsa este acela ca nu a luat la cunostinta de citatii pentru ca domicilia la alta adresa, decat cea inscrisa in c.i., iar cei de la acea adresa de domicliu nu au instiintato si nici avocatul persoanei in cauza, va multumesc,nu e vorba de sustragere sau alte forme de acest fel, ideea e daca ar putea obtine o sentinta mai mica sa
motivul judecarii in lipsa este acela ca nu a luat la cunostinta de citatii pentru ca domicilia la alta adresa, decat cea inscrisa in c.i., iar cei de la acea adresa de domicliu nu au instiintato si nici avocatul persoanei in cauza, va multumesc,nu e vorba de sustragere sau alte forme de acest fel, ideea e daca ar putea obtine o pedeapsa mai mica sau mai mare,am inteles de la leglly_aid, ca se va anula prima condamnare, deci o posibil sa se stabileasca o noua pedepsa care poate fi mai mica decat cea de 3 ani data in prima condamnare benefeciind de legea mai favorabila cu 1/3,ideea e daca se va scadea aceasta treime din pedeapsa de 3 ani, sau poate primi o noua pedeapsa de exemplu de 6 ani si beneficiaza din aceasta de o reducere de 0 treime, va multumesc inca o data

Nu se va putea obtine nimic deoarece un eventual recurs va fi respins ca tardiv,putea sa faca ceva maxim pana la a 10-a zi de executare a pedepsei.Chiar si asa,recursul tot ar fi fost respins deoarece chiar daca ar fi invocat un motiv temeinic de neprezentare el totusi a fost reprezentat de avocat...

Alte discuții în legătură

Rejudecare dupa extradare.majorarea pedepsei in caz de rejudecare. CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Nu am intalnit nicio speta in care, in ipoteza rejudecarii cauzei dupa extradare in conditiile art. 522 indice 1 C. pr. pen., unui condamnat sa ii fie majorata ... (vezi toată discuția)
Se poate beneficia de disp. art. 320/1 cpp in cazul admiterii in principiu a cererii de rejudecare in caz de extradare - art. 522/1 cpp ??? uttzza uttzza In cazul admiterii in principiu a unei cereri de rejudecare in baza art. 522/1 CPP, la termenul fixat de catre instanta se pot invoca prevederile art. 320/1 ... (vezi toată discuția)
Condamnare definitiva, situatii de rejudecare matei32865 matei32865 O cunostinta ,a fost condamnat in lipsa. Nu a fost prezent la cercetare, proces,etc El a plecat din tara cu mult inainte de a se petrece judecata. Nu a mai ... (vezi toată discuția)