avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 558 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Inculpat arestat in alta tara
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Inculpat arestat in alta tara

Situatie inedita:
Inculpatul isi alege aparator intr-un dosar penal. La un moment dat nu il mai cauta pe avocat. Intrucat inculpatul nu apucase sa plateasca integral onorariu asa cum s-a inteles prin contract, avocatul ales inainte de termen a reziliat contractul de asist. si reprez. si face adresa instantei in acest sens. Fiind al 4-lea termen intr-un apel..instanta faciuse daja adresa la barou ptr oficiu..deci nu s-a mai amanat, s-a judecat cu av din oficiu. In schimb s-a amanat pronuntarea.

Dupa judecarea dos. familia inculpatului il cauta pe av ales si ii comunica ca inculpatul a fost intre timp arestat in Spania si de aia nu l-a contactat pe av.
Considerati ca familia inculpatului ar trebui sa faca o adresa instantei prin care sa arate acest aspect? Inteleg ca ar fi vorba de nulitatea prev. de art. 197 (2)(3) cpp.... poate fi folosita si ca motiv de recurs dar....strategic vorbind, considerati ca ar fi mai utila o adresa la acest moment procesual (instanta a amanat ptonuntarea o sapt.) ?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 00:15, 12 Septembrie 2012
nu este motiv de nulitate deoarece a fost asistat de avocat din oficiu. legea nu impune prezenta unui anumit avocat ci a unui avocat, deci asistenta juridic a fost asigurata.

Mai ales in conditiile in care instantele romanesti numesc avocat din oficiu chiar si la termenele la care avocatl ales lipseste pe motiv de boala sau concediu de odihna - in conditiile in care avocatul ales este obligat sa isi asigure substituire.

Ok cu dvs. dar..de unde era sa stie av din oficiu ca inculpatul este arestat in alta tara?
Plus ca eu ma refeream la nulitatea privind.. prezenta invinuitului sau inculpatului (si stiti si dvs. ca legiuitorul se refera la cazurile in care acestia sunt arestati chiar si in alte cauze, cf.art. 314 cpp...prezenta lor fiind obligatorie...si nu la asistarea inculpatului!
După părerea mea, art. 314 Cpp se referă la situația în care s-a dispus arestarea inculpatului în România, deoarece despre luarea acestei măsuri instanța investită cu judecarea cauzei poate lua cunoștință din cazierul judiciar. Deci în această situație avem o cauză de nulitate absolută, deoarece instanța nu ar avea „nici o scuză” dacă trece la judecarea cauzei în absența inculpatului (având la dispoziție cazierul inculpatului).

Dacă însă acesta este arestat într-un alt stat, iar procedura de citare este indeplinită, nu i se poate imputa instanței faptul că a judecat cauza în lipsa inculpatului.

Dar, oricum situația este interesantă și cred că ar fi interesant de văzut opinia instanței în legătură cu o eventuală cerere de constatare a nulității hotărârii întemeiată pe art 314 Cpp. :)
Instanta avea cunostiinta de faptul ca inculpatul se afla in executarea unei pedepse in alta tara ?a fost citat la locul de detentie?
Persoanele detinute se citeaza la locul de detinere,conform art 177 alin. c.p.p.iar instanta este obligata sa efectueze citarea în acest mod, chiar daca persoana citata executa pedeapsa în strainatate.
Ultima modificare: Marți, 11 Septembrie 2012
Cabinet de Avocat ”Patrascu Razvan”, Avocat
Poate consultati pe cineva si supuneti atentiei si o cerere de rejudecare a cauzei.

Alte discuții în legătură

Caz de nulitate? cezar99 cezar99 este legal ca la un proces penal inculpatul sa aiba pe langa avocat din oficiu si avocat ales?as dori cateva detalii de la un cunoscator (vezi toată discuția)
Prezenta detinutului in instanta doberv doberv in ce situatii este obligatorie prezentarea detinutului in instanta ? la orice cauze penale ,la orice cauze civile ,doar la unele ? va rog raspunsul sa fie ... (vezi toată discuția)
Nulitatea prev de art. 177 pct.4 cpp DanyD DanyD Incalcarea prev.art.177 pct.4 Cpp este sanctionata cu vreo nulitate? In concret, daca inculpatul nu mai locuieste la adresa de domiciliu (fapt confirmat de ... (vezi toată discuția)